Opvallende dubbelexpo in Rupelklei “Foto’s uit Cambodja nu vertellen ons verhaal uit lang vervlogen tijd”

Ward Broeckx, Mon Lambrechts, Maurice Bosschaert en Luc Swenden in Rupelklei met Anita Ory en haar man Erwin d’Hondt.  © jw

Terhagen, Rumst -

Onder de titel ‘Kinderen in de wereld van steenbakkerijen’ loopt in museum Rupelklei momenteel een bijkomende (foto)tentoonstelling over de huidige kinderarbeid in steenbakkerijen in Cambodja. “Het zijn beelden die hier bij ons anno 1900 ook te zien waren”, zegt voorzitter Mon Lambrechts.Het Klei- en Baksteenmuseum Rupelklei heeft naast haar continue tentoonstelling over het werk in de steenbakkerijen eind negentiende en begin twintigste eeuw steeds ook een tweede tijdelijke expo lopen. Een deel van de tentoonstellingsruimte wordt traditioneel vrijgehouden voor plaatselijke kunstenaars die er hun werk kunnen exposeren.

Ditmaal gaat het niet om schilder-, boetseer- of tekenkunst maar om foto’s die door Anita Ory (57) een tijdje geleden in Cambodja werden getrokken. Het toont het harde labeur dat daar in steenbakkerijen nu nog steeds moet worden uitgevoerd. Daarbij worden ook kinderen voor dit grauwe en harde werk ingezet.

“Ik ben al 32 jaar werkzaam als PR bij steenfabrikant Wienerberger”, zegt Anita. “Dit bedrijf streeft ernaar om zijn arbeiders in duurzame en sociaal maatschappelijk verantwoorde omstandigheden te laten werken. Daarnaast kijken we ook uit naar de derde wereld. Als bedrijf ondersteunen we via ngo’s en de Don Bosco Foundation ook projecten in Cambodja.”

“Zo subsidiëren we er specifiek twee scholen omdat opleiding erg belangrijk is. Zeker omdat daar nu nog steeds kinderen op zeer jonge leeftijd met hun ouders naar de fabriek moeten om stenen te stapelen. Ik mocht onlangs ter plaatse een kijkje gaan nemen. Omdat fotografie een hobby van me is, legde ik hun werkomstandigheden daar op de gevoelige plaat vast.”

Gelijkenissen met ons verleden

De Vrienden van Museum Rupelklei zien in de foto’s van Anita Ory (vierde van links) veel gelijkenissen met de Terhaagse geschiedenis.

De Vrienden van Museum Rupelklei zien grote gelijkenissen met de situatie zo’n 150 jaar geleden in Terhagen en bij uitbreiding in de ganse Rupelstreek. “Kinderen moesten toen ook als ‘afdrager’ in de steenbakkerijen helpen”, zegt voorzitter Mon Lambrechts. “Het was zwaar en onverantwoord werk waardoor een wet op vrouwen- en kinderarbeid werd gestemd. Maar omdat de fabrieksbazen een daling van de productie en de werknemers het karige loon van hun kinderen ook nodig hadden, werd dit dode letter.”

“Schoolgaan was er niet bij. In die tijd was ruim zeventig procent van de inwoners van Terhagen analfabeet. Dat veranderde toen net na de eerste wereldoorlog de schoolplicht werd ingevoerd. In 1920 was het aantal ongeletterden in de gemeente reeds tot onder de dertig procent gedaald.”

Te bezichtigen

Al wie via deze tentoonstelling een terugblik op onze geschiedenis wil zien, kan tot 2 oktober elke zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur in het museum Rupelklei aan de Rupeloever, Uitbreidingsstraat 33 in Terhagen (Rumst), terecht. (JEF WIJCKMANS)

www.museum-rupelklei.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs