Walter Van Steenbrugge verdacht van deelname aan criminele organisatie, topadvocaat reageert woedend: “Wraakactie van één persoon”

Toppleiter Walter Van Steenbrugge wordt verdacht van deelname aan criminele organisatie in het dossier van een drugslab in Lendelede, “Het grootste van België” zo werd gezegd. Het parket West-Vlaanderen vraagt zijn verwijzing naar de correctionele rechtbank, maar wil het nieuws zelf niet bevestigen. De topadvocaat ontkent elke betrokkenheid en reageert heel boos. “Dit is een wraakactie van een hoge magistraat bij het Openbaar Ministerie”.

gjsBron: BELGA

Het onderzoek naar het drugslab van Lendelede is een van de omvangrijkste in zijn genre. Het drugslabo raakte bekend als het grootste van het land. In totaal kon in de ­varkensstal van een boerderij tot twee ton amfetamines geproduceerd worden. De arrestatie van een heel deel van de verdachten op 8 september 2020 was ook bijzonder. Een van hen had zich in een oude beerput verstopt. Hij raakte bevangen door giftige gassen en lag een tijdlang in een coma. De kopstukken bleken uiteindelijk een man uit Oostende en een Nederlander uit een woon­wagenpark.

Het gerecht wil nu 25 mensen vervolgen in de zaak. Onder hen ook topadvocaat Walter Van Steenbrugge (58). Het parket kon beslag leggen op een telefoongesprek tussen de advocaat en zijn cliënt, een van de andere arrestanten. Daaruit zou – volgens het parket – blijken dat de advocaat lid was van de criminele organisatie, zoals de verdenking luidt. Ook een tweede advocate is overigens in verdenking gesteld.

“Onschuldig”

Van Steenbrugge reageert ontzet. “Ik ben onschuldig. Ik was raadsman van een van de verdachten nadat de bende opgerold was en ik heb hem bijgestaan zoals een advocaat dat hoort te doen. Ik ben niet over de schreef ­gegaan, zelfs niet tot in de grijze zone. Ik ben ook nooit door de ­onderzoeksrechter ondervraagd.”

Hij vermoedt andere zaken achter de inverdenkingstelling. “Dit is een poging tot wraak van Francis Clarysse, de hoge magistraat bij het parket-generaal. Die man was mijn ­tegenstander in het euthanasieproces van 2020, waar drie artsen terechtstonden voor een zogezegd onwettelijke euthanasie. Ze zijn alle drie vrijgesproken en de betrokken magistraat kan dat blijkbaar niet verkroppen. Nadien heeft het Openbaar Ministerie wraak willen nemen door me te dagvaarden voor laster in de nasleep van die zaak. Ook dat hebben ze verloren. En nu dus dit.”

Magistraat Francis Clarysse wil niet reageren op de beschuldiging van Van Steenbrugge. “Dit is te gek voor woorden”, is zijn enige commentaar. De zaak verschijnt volgende week vrijdag voor de raadkamer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie