Draakplaats viert Antwerp Pride Midsummer Party: “Iedereen die hier staat, versterkt onze boodschap”

Antwerpen -

Naar goede gewoonte ging donderdagavond de Antwerp Pride Midsummer Party van start op de Draakplaats. Onder de brug en in en rond café Den Draak is de komende dagen iedereen welkom om samen de Pride te vieren. En dat er een aantal zwoele nachten aankomt, werd vanaf de eerste minuut duidelijk.

“Het is de elfde keer dat we dit feest mee organiseren. De Pride is ondertussen aan zijn vijftiende editie toe, en we merken dat we jaar na jaar groeien. De afgelopen jaren ontvingen we telkens zo’n 2.500 mensen tijdens de Pride, een aantal dat we nu vermoedelijk probleemloos zullen overschrijden”, zegt Liesbeth De Smet, uitbaatster van café Den Draak. 

Liesbeth en Hannes maken zich op voor een uiterst druk weekend. © Dirk Kerstens

Volgens medezaakvoerder Hannes Peeters zitten alle omstandigheden dan ook mee. “Het weer is fenomenaal. Het wordt een enorm druk weekend met bijzonder weinig slaap, maar dat is het waard. We zijn net op onze roze wolk gestapt en zullen er pas maandag afkomen”, vult Liesbeth aan.

Ondertussen drinken Jef, Lucas, Jef en Marcus hun eerste biertje in de buurt van het café. Jef kwam al vaker naar de Antwerp Pride en wil nu zijn vrienden laten proeven van het evenement. “De Draakplaats is traditiegetrouw een plaats waar de meeste open-minded mensen langskomen en waar weinig of geen agressie plaatsvindt.”

Jef, Jef, Lucas en Marcus. © Dirk Kerstens

“Het lijkt me de ideale plaats om nieuwe vrienden te maken”, voegt Lucas toe. “Hetero’s begrijpen ons niet altijd even goed, en daar is hier geen sprake van. Iedereen steunt elkaar en iedereen kan zijn wie hij wil zijn.”

“Het blijft belangrijk om hier te komen”, pikt Jef opnieuw in. “We krijgen nog steeds te veel verwijten en agressie over ons heen. Elke persoon die hier aanwezig is, zorgt er mee voor dat onze boodschap aan kracht wint.”

© Dirk Kerstens

Vriendinnen Aurélie, An en Annelies sluiten zich aan bij die boodschap. “In België hebben we het als holebi’s nog relatief goed, dat moeten we beseffen. Maar voor trans personen is het minder vanzelfsprekend om te zijn wie ze willen zijn. Ik denk dan ook dat de Pride ondertussen meer op hun rechten gericht is, wat goed is.”

Annelies, An en Aurélie. © Dirk Kerstens

“De Pride gaat in mijn ogen al lang niet meer over pluimen in je achterste. Het is gewoon een heerlijk en verbindend feest waar iedereen zich naar eigen goeddunken kan gedragen. En daarvoor bestaat hier geen betere locatie dan de Draakplaats”, besluit Aurélie. (lava)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs