Hittegolf uit zich in Antwerpen: stevige terrasbrand en uit de hand gelopen barbecue in park

 © BZA

Antwerpen, Deurne -

De Antwerpse brandweer is donderdag tweemaal moeten uitrukken voor incidenten die te wijten zijn aan de hitte. Het gaat om een terrasbrand in de binnenstad die ontstond door glazen decoratie en een uit de hand gelopen barbecue in een park in Deurne. “Het kan echt overal gebeuren”, waarschuwt Marie De Clercq van de Antwerpse brandweer.

nelo

LEES OOK. Antwerpse brandweer vraagt om barbecue of kampvuur uit te stellen door droogte: “Help mee om brand te voorkomen”

Vanaf vandaag geldt code rood voor brandgevaar in alle Vlaamse provincies. Dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos woensdag beslist door de aanhoudende droogte en hitte. “En die hittegolf uit zich al in verschillende brandweerinterventies in de stad”, bevestigt Marie De Clercq, woordvoerster van de Antwerpse brandweer. “Vandaag hebben we al twee interventies gehad, die eigenlijk vermeden konden worden.”

Rond 12u kreeg de brandweer een melding van een stevige terrasbrand aan een appartement op de vijfde verdieping in de Antwerpse binnenstad. “In de bloembak op het terras lagen glazen bollen ter decoratie”, vertelt De Clercq. “Het glas werkt eigenlijk als brandversneller. Doordat de zon op de bollen scheen is er een brandpunt ontstaan waar alle zonnestralen samenkwamen en vuur veroorzaakte.”

Terrasbrand in Antwerpse binnenstad. © BZA

De schade aan het terras is groot. De bloembak is volledig uitgebrand, ook een deel van de ijzeren omheining is gesmolten door de hitte. Het vuur was nog maar net geblust of de brandweer kreeg al opnieuw melding, ditmaal van een uit de hand gelopen barbecue in het park in Deurne.

“Een 21-jarige man stond in zijn eentje te barbecueën in het park”, vertelt Willem Migom, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Met code rood is vuur maken en roken in natuur- en bosgebieden verboden. De twintiger was zich van geen kwaad bewust, hij heeft een GAS-boete aan zijn been.”

Barbecue in park in Deurne. © BZA

“Kan overal gebeuren”

De brandweer vraagt dan ook met aandrang om voorzichtig te zijn met het hete en droge weer. “Dit zijn twee voorbeelden van branden die aanduiden dat het echt overal kan gebeuren. Mensen hebben altijd het idee dat het niet in hun tuin kan gebeuren, maar dit toont duidelijk dat het ook kan op een terras op de vijfde verdieping of in een park.”

De brandweer raadt de Antwerpenaren aan waakzaam te blijven. “Zo vragen we uw afval, en zeker glazen flessen, op te ruimen. In droge grassen kunnen deze makkelijk brand veroorzaken.” (nelo)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs