Gevangenisdirectie roept werknemers terug uit vakantie door personeelstekort

In de gevangenis van Turnhout is er momenteel een tekort van vijftien personeelsleden. © Bart Van den Langenbergh

Turnhout -

Bij het bewakingspersoneel van de gevangenis in Turnhout heerst ontevredenheid. Het tekort aan personeel is deze zomer zo groot dat mensen verplicht worden om terug te komen uit vakantie.

Ronny van den Ackerveken

Het personeelstekort in de Belgische gevangenissen bestaat al jaren. Aangezien de meeste mensen in de zomermaanden vakantie nemen, wordt het probleem in die periode echt groot. “Iemand van de directie in Turnhout heeft beslist om het op te lossen door personeelsleden terug te roepen uit vakantie”, zegt regionaal afgevaardigde Dirk Vansprengel van de socialistische vakbond ACOD. “Eigenlijk kan dat niet, want het gaat in tegen een protocol dat voor de gevangenissen is opgemaakt. Op deze manier jaagt het directielid het personeel tegen zich in het harnas. Men vergeet dat elke werknemer recht heeft op vakantie. Aanstaande woensdag staat er een overleg gepland.”

In de gevangenis van Turnhout loopt het personeelstekort op tot 15 personen. “In de strafinrichting in Merksplas gaat het zelfs om 35 mensen. Daar moet in de zomermaanden niemand uit vakantie terugkomen om aan de slag te gaan. Er wordt een ander systeem gehanteerd en dat werkt goed. We hebben voorgesteld om in Turnhout hetzelfde systeem te gebruiken, maar daar heeft de directie geen oren naar. Op deze manier blijft het probleem ook in de volgende vakantieperiodes aanslepen. Ook in de gevangenissen van Hoogstraten en Wortel kan het personeel ongestoord zijn vakantie opnemen”, aldus Dirk Vansprengel.

Wervingscampagne op festivals

Over alle Belgische gevangenissen heen staan er 300 vacatures open voor cipiers. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil een deel daarvan invullen via een wervingscampagne op festivals. Zo staat dit weekend een infostand van Justitie op het metalfestival Alcatraz in Kortrijk en eind deze maand op Maanrock in Mechelen. (ram)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs