Knokke-Heist verwacht stormloop tijdens hittegolf en waarschuwt: “Ontbloot bovenlijf of sluikstorten? Meteen GAS-boete”

Knokke-Heist -

Knokke-Heist maakt zich op voor een ware volkstoeloop de komende dagen: op piekmomenten worden er in de mondaine badplaats maar liefst 200.000 mensen verwacht. Daarom trekt burgemeester Piet De Groote (GBL) nog eens de teugels aan. Overlast veroorzaken, zoals zwerfvuil achterlaten of nachtlawaai veroorzaken? Dan krijg je meteen een GAS-boete tot 350 euro. “Er werd nog nooit zo veel vuilnis opgehaald.”

Junior Verbeeke

“Tweedeverblijvers kennen de spelregels in Knokke-Heist maar dagjesmensen niet altijd. Die zijn in vakantiestemming en goedgeluimd maar vergeten ook vaak dat je je hier aan de regels moet houden.” Er komen hete dagen aan en daarom verwacht burgemeester Piet De Groote (GBL) opnieuw een volkstoeloop in zijn gemeente. “Er kunnen tot 200.000 mensen tegelijk aanwezig zijn op de piekmomenten”, zegt hij.

Omdat dergelijke omstandigheden vaak gepaard gaan met overlast, trekt de burgervader nogmaals de teugels aan. Wie overlast veroorzaakt, zal meteen in de portefeuille moeten tasten. “Met GAS-boetes tot 350 euro, en de politie zal héél zichtbaar aanwezig zijn”, zegt De Groote nog. “Genieten mag en moet zelfs in Knokke-Heist, maar dan wel met respect.”

250 vuilnisbakken op strand

De burgemeester zegt dat tropische dagen onder andere voor een enorme vuilnisberg zorgen. “Personeel van onze gemeentediensten zegt dat er nog nooit zoveel vuilnis is opgehaald als afgelopen zomer.” Zwerfvuil, maar ook vuilnis dat keurig in de vuilnisbakken gedeponeerd werd.

Om zwerfvuil op strand te vermijden, lieten we zo’n 250 afvalbakken plaatsen, naast 24 afvaleilanden voor restafval en pmd aan elke redderspost. In de toeristische zone staan nog eens 140 vuilnisbakken van hetzelfde type, waarvan 65 op de Zeedijk. “Elke ochtend gaan 52 mensen op pad om onze stad proper te houden, en dat is een heel karwei”, aldus nog De Groote.

Hoffelijkheidscampagne

Ook andere vormen van overlast worden zwaar aangepakt. “Ontblote bovenlijven, sluikstorten, overdreven snelheid met luidruchtige wagens, andere mensen lastigvallen of je wassen in de openbare fonteinen kan echt niet in Knokke-Heist”, zo klinkt het streng. Het zijn dingen waar ze in de badplaats elke zomer mee geconfronteerd worden. “Daarom blijft communicatie en sensibilisering belangrijk. We gaan elke bezoeker goed informeren. Daarom loopt er ook weer een hoffelijkheidscampagne.”

Jobstudenten delen aan de tram- en bushalte en treinstations flyers uit, en wegmarkeringen in het straatbeeld moeten mensen bewust maken van de lokale etiquette. Op het strand staan dan weer grote waarschuwingsborden. “Ontblote bovenlijven in het straatbeeld of hondenpoep en muziekboxen op het strand: dat hoort gewoon niet”, besluit De Groote.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Hitte

Video

Keuze van de redactie