Vergunning kinderopvang onmiddellijk geschorst: “Veiligheid kinderen niet meer gegarandeerd”

 ©  Bert De Deken

Oud-Turnhout -

De dienst Opgroeien van de Vlaamse overheid heeft dinsdag wegens dringende redenen de vergunning geschorst van kinderopvang Poppedijntje in de Koningin Fabiolalaan in Oud-Turnhout. Dat betekent dat Poppedijntje vanaf 10 augustus tijdelijk gesloten is, minstens tot aangetoond wordt dat er volledig volgens de regels kan gewerkt worden. Voor de ouders van de kinderen die in het Poppedijntje worden opgevangen komt er zo snel mogelijk een infosessie.

Marc Peeters

De betrokken ouders kregen dinsdagnamiddag een mail van Opgroeien waarin de beslissing wordt toegelicht. Bij eerdere inspecties waren al tal van tekorten aan het licht gekomen. In mei meldde de verantwoordelijke dat ze om medische redenen beslist had het kinderdagverblijf over te laten. Er zijn gesprekken geweest, maar tot een afgeronde deal kwam het voor zover bekend niet.

In juli ontving de dienst Opgroeien zowel telefonisch als per mail verontrustende meldingen van de kinderbegeleiders op de werkvloer. Ze gaven aan dat de werkdruk al te lang te hoog lag en dat ze de veiligheid van de kinderen niet meer konden garanderen. Ze waren naar eigen zeggen ‘op’ en gaven aan deze werksituatie niet vol te houden.

Na de zomersluiting trokken de kinderbegeleiders opnieuw aan de bel. Volgens het verslag van Opgroeien vertelden de begeleiders dat de organisator-verantwoordelijke zich schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag door te roepen naar een kinderbegeleidster, dit in aanwezigheid van de kinderen en een aantal ouders.

“De kinderen krijgen geen verse voeding. Er wordt voeding uit potten gegeven en soms zelfs vervallen voeding. Als de kinderbegeleidsters dit aankaarten, geeft verantwoordelijke aan dat dit geen kwaad kan.” De airco zou tijdens de vakantie zijn weggehaald. Op de slaapkamers is het heel warm. Er zou ook sprake zijn van pestgedrag. Dit is een greep uit een waslijst met klachten die Opgroeien heeft ontvangen.

 ©  Bert De Deken

Maandag gaven twee van de vier begeleiders aan dat ze vanaf 10 augustus afwezig zouden zijn omdat ze de situatie niet meer aankonden. Nadat Opgroeien opnieuw contact had met de organisator stelt de toezichthouder vast dat Poppedijntje er onvoldoende in slaagt om de werking op duurzame wijze te organiseren. De tekortkomingen worden voldoende zwaarwichtig genoemd om de onmiddellijke schorsing van de kinderopvang te bevelen.

Ook de uitbaatster heeft de ouders dinsdag gemaild. “In overleg met het personeel, Kind & Gezin (Opgroeien, red.) en de (kandidaat-)overneemster gaan we trachten een oplossing te zoeken om de pijnpunten weg te halen zodat we snel weer open kunnen. Ik besef dat het voor jullie als ouder heel moeilijke tijden zijn en hoop samen met zijn allen het vertrouwen te hebben in een snelle en positieve oplossing.”

 ©  Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen