Hij reed moedwillig over zesde slachtoffer heen: chauffeur Strépy nu ook verdacht van doodslag

Paolo F., de chauffeur die inreed op een carnavalstoet in Strépy, wordt naast slagen en verwondingen, nu ook vervolgd voor doodslag. De laatste raadkamer heeft gesteld dat Paolo F. alvast bij de aanrijding van het zesde en laatste slachtoffer moedwillig handelde, waarbij hij moest beseffen dat het slachtoffer de klap niet zou overleven. Dat bleek uit beelden.

Dirk Coosemans

Zes mensen kwamen om het leven en bijna veertig anderen raakten gewond toen Paolo F. (34) op 20 maart inreed op een groep carnavalisten in de Rue des Canadiens in het Henegouwse dorpje Strépy. Hij was die bewuste ochtend samen met een vriend op weg naar huis na een avondje stappen toen hij aan hoge snelheid inreed op de carnavalsgroep. Volgens getuigen, en dat blijkt ook op camerabeelden, reed de chauffeur veel te snel. Hij zou later ook bekend hebben dat zijn auto opgedreven was. In totaal lieten zes mensen het leven, 37 raakten zwaargewond.

 ©  EPA-EFE

De chauffeur werd eerst verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Maar die kwalificatie wordt nu herzien naar doodslag, toch voor wat betreft het laatste dodelijke slachtoffer. Voor de andere slachtoffers wordt de oorspronkelijke aantijging behouden.

Motorkap

Die herkwalificatie komt er nadat uit beelden duidelijk bleek dat hij moedwillig over zijn zesde slachtoffer heen gereden was. Van het parket vernamen we dat Paolo F. honderdtachtig meter na de eerste impact tot stilstand was gekomen. Overal lagen slachtoffers en ook op de motorkap van de BMW lag een zwaargewonde man, Fred D’Andrea. Toen D’Andrea van de kap rolde, gaf Paolo F. opnieuw volle gas en reed hij over de man, maar eigen zeggen omdat hij aan de woede van de carnavalisten wou ontsnappen.

Assisen

Fred D’Andréa overleefde het niet. De man had net voor het moment van de impact nog een jongetje van twaalf weggeduwd dat de klap overleefde, maar hij bekocht die heldendaad dus met zijn leven. De familie van D’Andréa reageert tevreden op de beslissing van de raadkamer. “Dit betekent dat de doodrijder nu voor assisen zal moeten komen, waar de nabestaanden en de gewonde Gilles-carnavalisten die het overleefd hebben het woord zullen kunnen nemen. Dat is belangrijk voor ons”, klinkt het bij de broer van D’Andrea.

Bijkomend: op de plek waar het drama gebeurde, mocht je 50 km per uur rijden. Paolo F. verklaarde eerder dat hij 90 reed, maar volgens de Franstalige pers reed hij maar liefst 140. Welingelichte bronnen stellen dat zijn snelheid in die orde van grootte lag, maar het parket van Henegouwen kon of wilde dat dinsdag niet bevestigen.

Paolo F. heeft beroep aangetekend tegen zijn verdere aanhouding. Binnen twee weken komt zijn zaak opnieuw voor, voor de Kamer voor Inbeschuldigingstelling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie