Topchocolatier Clément Ickx opent in Detroit pralinezaak voor nieuwe vriend

Clément Ickx en Marie-Anne Vertongen bekijken het resultaat© w&f

Kalmthout, Kapellen -

Topchocolatier Clément Ickx (73) en zijn echtgenote Marie-Anne Vertongen (72) kregen een tijdje geleden bezoek van een Belgisch-Amerikaanse klant. Een en ander mondt nu uit in het opstarten van een chocoladezaak in hartje Detroit.

Clément is al decennialang chocolatier en heeft met echtgenote Marie-Anne al heel wat meegemaakt. Het koppel is bekend omwille van de pralinewinkel Marie-Anne in de Heidestatiestraat in Kalmthout.

Clément: “Begin dit jaar stapte David Quix hier binnen. Hij vroeg om een workshop vast te leggen. Ik organiseer wel vaker workshops rond chocolade, maar deze was privé. Dat prikkelde mij.”

David Quix sprak vloeiend Nederlands met een sterk Amerikaans accent. “David komt uit Kapellen en heeft daar nog altijd een buitenverblijf, maar woont in Detroit. Zijn vriend en hij bekleedden hoge functies in verschillende multinationals, reisden ambtshalve de wereld rond, verdienden goed geld, maar besloten om de stress en de werkdruk af te schudden. Daarom kozen beiden voor carrièreswitches. De ene zag toekomst in een loodgietersbedrijf, de andere droomde ervan om in Detroit Belgische pralines op de markt te brengen.”

Clément Ickx en Marie-Anne Vertongen in de door hen ingerichte chocoladezaak in Detroit. © rr

Tijdens de opleiding bleek de man al wel iets af te weten van chocolade. Zijn grootouders hadden in Bilzen in de jaren veertig van vorige eeuw chocoladezaak Quix. Hij wil in de voetsporen van zijn grootouders stappen en nog in 2022 zijn eigen pralinezaak openen. Een naam voor zijn chocoladewinkel heeft hij al: Quix. Een eerbetoon aan zijn Limburgse grootouders.

David is vooral geïnteresseerd in handgemaakte pralines. Die zijn in de Verenigde Staten niet te verkrijgen. Amerikaanse pralines zijn meestal supergroot en smaken in de verste verte niet naar Belgische pralines.

Topchocolatier Clément Ickx. © w&f

“Op het einde van de workshop praatten we nog wat na. Hij vroeg of we bereid waren om een maand naar Detroit te komen om hem te helpen bij het opstarten van zijn zaak. Dat hebben we gedaan”, zegt Marie-Anne.

Marie-Anne hield zich bezig met het inrichten van de pralinezaak, terwijl ik hem hielp met het operationeel maken van de productie. Ondertussen is de chocoladezaak al twee keer officieus geopend, om de klanten te laten proeven van de door hem gemaakte Belgische pralines. De officiële opening is gepland voor september”, aldus Clément Ickx. (evdw)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs