Japanse modeontwerper Issey Miyake overleden

Archiefbeeld ©  AFP

De Japanse modeontwerper Issey Miyake is overleden, zo raakte dinsdag bekend. De man, die onder meer bekendheid verwierf met zijn parfum L’eau d’Issey, werd 84 jaar oud.

Bron: BELGA

Miyake was meer dan een halve eeuw actief als modeontwerper. In juni stelde hij in Parijs nog een nieuwe lentecollectie voor 2023 voor. Hij overleed vorige week aan leverkanker, zijn begrafenis heeft reeds plaatsgevonden.

Miyake werd geboren op 22 april 1938 in Hiroshima, Japan. Op zevenjarige leeftijd was hij getuige van de Amerikaanse aanval met een atoombom op zijn stad, waarbij 140.000 doden vielen. Hij overleefde, maar zijn moeder overleed drie jaar later aan de gevolgen van de straling.

Miyake genoot in Tokio een opleiding als grafisch ontwerper en dat was ook te zien in zijn werk: veel geometrische prints, later gecombineerd met nieuwe technieken zoals plissé. Na zijn opleiding in Tokio trok hij naar Parijs en naar de Verenigde Staten. Daar leerde hij voormalig Apple-topman Steve Jobs kennen, voor wie hij de kenmerkende coltrui ontwierp.

Miyake ontwierp ook het flesje van zijn beroemde parfum “L’eau d’Issey”. Daarbij liet hij zich naar eigen zeggen inspireren door de weerspiegeling van de maan op de Eifeltoren tijdens één van zijn bezoeken aan Parijs.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Issey Miyake

Video

Keuze van de redactie