Haatmisdrijf tegen jogger: daders opnieuw veroordeeld

Travis McMichael, een van de veroordeelden. ©  AFP

Tweeënhalf jaar na de moord op de jogger Ahmaud Arbery (25), een Afro-Amerikaanse man, hebben Travis McMichael en zijn vader Gregory, twee blanke mannen uit de VS, opnieuw levenslang gekregen. Dat besliste een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Georgia maandag. De twee werden schuldig bevonden aan een haatmisdrijf, samen met hun buurman William Bryan. Die heeft 35 jaar cel gekregen.

gjs, adbBron: BELGA, ABC

Arbery werd in februari 2020 in de buurt van de stad Brunswick, in Georgia, neergeschoten toen hij aan het joggen was. Het onderzoek kwam pas echt op gang toen maanden later een schokkend gsm-filmpje opdook, dat tot verontwaardiging leidde in de VS en daarbuiten. Niet veel later, op 25 mei 2020, kwam George Floyd, een andere Afro-Amerikaanse man, om het leven bij een brutaal politie-optreden in Minneapolis, in de staat Minnesota. Het was het begin van maandenlange protesten tegen racisme en politiegeweld. 

Al alle drie levenslang

Een staatsrechtbank in Georgia had Travis McMichael (36), Gregory McMichael (66) en William Bryan (52) in januari van dit jaar al tot levenslang veroordeeld. Travis McMichael, de schutter, werd toen schuldig bevonden aan moord. De twee anderen werden schuldig bevonden aan mishandeling en feiten van doodslag.

Alle drie werden daarnaast voor een federale rechtbank aangeklaagd wegens de racistische achtergrond van de feiten. In het proces voerde het openbaar ministerie aan dat de beschuldigden in het verleden racistische sms’en schreven of zich racistisch uitten. De verdediging argumenteerde dat Arbery niet om racistische motieven gedood werd, maar omdat de mannen hem verdachten van een misdrijf.

De federale rechter bevond de drie in februari schuldig aan een haatmisdrijf. Nu werd de strafmaat bepaald. Travis en Gregory McMichael kregen opnieuw levenslang, William Bryan is veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Verenigde Staten

Video

Keuze van de redactie