Zoveel vraag naar flessenwater dat de rekken leegraken: “En de komende dagen zal vraag nog stijgen”

Archiefbeeld. ©  BELGAIMAGE

Zoals het grondwaterpeil zakt, zo zakt het flessenwaterpeil in de supermarkten. Die verkopen momenteel zowat de helft meer drinkwater dan in een gemiddelde zomer. In sommige winkels zorgt dat zelfs voor lege rekken.

Jesse Van Regenmortel en Eline VandeGehuchte

Niet alleen de overheid, maar ook de supermarktketens in ons land hebben een hitteplan. “Als er warm weer voorspeld wordt, zeker als het zoals nu voor een langere periode is, wordt dat geactiveerd”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. “Dan worden er extra volumes water, ijs en zomergroenten naar de winkels gestuurd.” En dat is nodig. Delhaize verkoopt momenteel zo’n 40 procent meer flessenwater ten opzichte van een gemiddelde zomer. “En de komende dagen zal die vraag nog stijgen. Maar de bevoorrading komt niet in het gedrang. Al kan het zijn dat in een enkele winkel een bepaald product uitverkocht raakt.”

LEES OOK. Waarom je tijdens de hittegolf maar beter oplet waar je gaat zwemmen: “Levensgevaarlijk” (+)

Ook Aldi ziet de vraag naar flessenwater met 40 procent stijgen. En in bepaalde filialen van de supermarktketen zorgde dat wel voor problemen. “In sommige winkels waren bepaalde flessen drinkwater tijdelijk onbeschikbaar”, zegt woordvoerder Jason Sylvester. “Dat is vervelend voor de consument die een specifieke fles water wilt, maar het is niet zo dat er dan helemaal geen water meer beschikbaar is.” Dat tekort in sommige filialen is overigens niet te wijten aan de stock. “Het is geen structureel probleem, maar eerder een kwestie van transport.” Het water op tijd bedeeld krijgen, dus. “We doen er momenteel alles aan om dat opgelost te krijgen en het water op tijd van punt A naar punt B te brengen.”

“Omdat de vraag nogal plots hoger lag, hebben we even moeten bijsturen op het gebied van transport”, zegt ook Paulien Kurris, woordvoerder van Colruyt. “Maar er is in de winkels meer dan voldoende stock, van tekorten is zeker geen sprake.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Hitte

Video

Keuze van de redactie