Frans Jochems houdt verleden “keuterboeren” in ere in zijn ’t Kotje der Herinnering

Frans Jochems voor zijn museum. © w&f

Kalmthout -

Frans Jochems (77) bouwde de voorbije decennia aan een privémuseum. Het voert de bezoekers terug naar het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Het leven van de keuterboeren in de Kempen en Kalmthout staat centraal.

Aan de basis van dit opmerkelijke museum ligt de verzamelijver van Frans Jochems. “Voor ik getrouwd was, verzamelde ik heiligenbeelden. De zolder bij ons thuis stond er vol mee. Toen ik mijn vrouw Mariette Van Boxel (74) leerde kennen, wist ik meteen voor welke ‘heilige’ ik moest kiezen”, glimlacht Frans Jochems.

Op de schoolbank van honderd jaar geleden. © w&f

Het verhaal van zijn privémuseum gaat veertig jaar terug. “In de familie hadden we een neef missionaris en om zijn werk in Afrika te steunen, organiseerde een tante twee keer per jaar een grote rommelmarkt voor de missies. Alle spullen werden per opbod verkocht en op het eind bleef er natuurlijk veel over. Zo ben ik begonnen om zelf stukken te kopen. Dat waren vooral gebruiksvoorwerpen en gereedschap. Maar die oude gereedschappen moesten worden schoon gemaakt. Ik was leraar metaal in het Gitok. Wanneer mijn leerlingen klaar waren met hun werkstuk, kregen ze af en toe de opdracht om oude voorwerpen schoon te maken. In die tijd begon ik ook rommelmarkten te bezoeken. Sedert dan blijft mijn museum groeien en groeien.”

Oude altaar van Achterbroek. © w&f

De verzameldrift van Frans kent geen grenzen. Op een gegeven moment stonden de dozen zowat in alle kamers opgestapeld. Ook de garage in de tuin stak vol met aanwinsten. Het werd duidelijk en zeker voor Mariette dat er een structurele verandering nodig was. “De garage in de tuin werd omgebouwd om onderdak te bieden aan de vele duizenden voorwerpen. Maar de dozen uitpakken en de inhoud tentoonstellen is niet genoeg. Er moet een structuur zijn”, aldus Frans Jochems. Die is er ook.

Vertier

’t Kotje der Herinnering is nu een heemkundige verzameling geworden, die een overzicht geeft van het leven van ruim honderd jaar geleden, vanaf de geboorte tot de dood. “Het leven toen draaide rond drie pijlers: geloof, werk en vertier en die zijn hier per thema terug te vinden. Er is een lokaal met allemaal oude gereedschappen. De bovenverdieping heeft een hoekje met religie, eentje met oud speelgoed, een oud winkeltje en een oud klaslokaaltje. De grote ruimte beneden toont het vertier: een herberg met toog, open haard en oude spullen van de jacht en de visvangst.‘

De champetter was een belangrijke figuur. © w&f

“Soms krijg ik voorwerpen van mensen die grote schoonmaak houden, maar niet willen dat oude voorwerpen verloren gaan. Nu richt ik me vooral op voorwerpen uit de omgeving van Kalmthout. Zo ben ik in het bezit van de uitrusting van de laatste veldwachter van Kalmthout. Ook heb ik heel wat gereedschap van Dura, een verdwenen steenkappersbedrijf aan het station in Kalmthout. Ik heb zelfs het oude altaar van de kerk van Achterbroek in mijn museum staan. Tijdens de oorlog werd de kerk daar gebombardeerd. Om het altaar te beschermen werd het weggezet in een tuinhuis. Daar stond het enkele decennia, tot de eigenaars het weg wilden en mij vroegen om het onder te brengen in mijn museum. Ik twijfelde niet”, verzekert Frans.

Vertier in het cafeetje. © w&f

Het museum bezoeken is mogelijk, mits afspraak. Info: 03.666.75.66 of frans.jochems@skynet.be en www.kotje-der-herinnering.be

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs