Testcentrum Teunenberg wordt vaccinatiecentrum: “Race tegen de klok om alles klaar te krijgen”

Het testcentrum sloot de deuren op 26 maart.  © Marc Peeters

Olen -

De oude legerhallen op het domein Teunenberg in Olen-centrum worden de volgende weken ingericht als Covid-19-vaccinatiecentrum. De inwoners van de eerstelijnszone Middenkempen, gevormd door Grobbendonk, Olen, Vorselaar, Herenthout, Herentals, Lille en Kasterlee, kunnen er vanaf half september tot eind oktober terecht voor hun herfstboosterprik.

Marc Peeters

Teunenberg speelde de voorbije jaren al een belangrijke rol in het beteugelen van de coronacrisis. Niet als vaccinatiecentrum, maar als een testcentrum in november 2020 opgestart door de huisartsenkring Zuiderkempen. Tienduizenden streekbewoners kregen er een wisser in de neus en nadien goed of minder leuk nieuws.

Voor een vaccinatie reden de inwoners van Grobbendonk, Herenthout, Herentals en Vorselaar nadien naar het militair domein Den Troon in Grobbendonk. Inwoners van Olen, Kasterlee en Lille werden verwacht in de sporthal in de Prijstraat in Tielen (Kasterlee). Toen de vaccinatiecampagne er bijna op zat, sloot Tielen als eerste de deuren en bleef Grobbendonk over als vaccinatiecentrum voor alle gemeenten van de eerstelijnszone Middenkempen.

In de hallen van Teunenberg werden tienduizenden coronatesten uitgevoerd. © rr

Eind maart van dit jaar sloot ook het vaccinatiecentrum in Grobbendonk de deuren. Wie nog gevaccineerd wenst te worden, kon daarvoor sindsdien één keer per maand terecht in het ziekenhuis van Herentals. Dit telkens op een vrijdagnamiddag en -avond. De eerstvolgende mogelijkheid is vrijdag 26 augustus. Ook de eerste boosterprikken voor doelgroepen werden al gezet in het ziekenhuis.

Nu bijna de volledige bevolking wordt opgeroepen en aangeraden om een herfstbooster te gaan halen ,is er opnieuw nood aan bijkomende vaccinatiecapaciteit. “Er is voor Teunenberg gekozen omdat de sporthal in Tielen stevig bezet is in de komende periode en ook de legerhal in Grobbendonk opnieuw inrichten lag niet voor de hand”, weet de Olense burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). “Teunenberg was wel beschikbaar en ook voldoende groot om in zo’n zes weken tijd 40.000 mensen te kunnen ontvangen.”

Omdat er al zo veel mensen voor een test zijn langs geweest, is het domein Teunenberg ook geen onbekend terrein meer. Er is even overwogen om een leegstaande winkelruimte op het Shopping Park in Olen te benutten, maar die piste werd al snel verlaten.

Vrijwilligers gezocht

Momenteel is de race tegen de tijd om alles praktisch en organisatorisch in orde te krijgen begonnen. “Het is nog altijd vakantie en zo veel tijd is er niet meer”, weet Bouquillon. “Gelukkig is er bijvoorbeeld bij het ontmantelen van de vaccinatiecentra al rekening mee gehouden dat alles wellicht nog een keer opnieuw moest opgebouwd worden. Ook de zoektocht naar vrijwilligers is begonnen. En dan hebben we het niet alleen over mensen die praktisch voor een vlotte gang van zaken moeten zorgen, maar ook medisch personeel om de prikken te zetten.”

Vanaf september tot eind oktober krijgen stelselmatig alle meerderjarigen die een basisvaccinatie ontvingen, een uitnodiging voor een herfstbooster. Hiervoor krijgen zij een bericht via e-mail en post tussen eind augustus en eind oktober.

De keuze voor Teunenberg blijft ook niet helemaal zonder gevolgen voor het culturele leven. De organisatoren van enkele rommelmarkten op Teunenberg liet al weten dat de markten niet doorgaan.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs