Productie bij Barry Callebaut in Wieze gedeeltelijk heropgestart na salmonellabesmetting

 ©  AFP

De chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze heeft maandag gedeeltelijk de productie heropgestart. De eerste leveringen aan de klanten zullen deze week nog plaatsvinden. Dat heeft het bedrijf maandagmorgen meegedeeld.

Bron: BELGA

De heropstart komt er na zes weken inactiviteit door een salmonellabesmetting. Voorlopig wordt nog maar een beperkt aantal lijnen weer in gebruik genomen. De productie verloopt dus nog niet aan honderd procent. “In de komende weken zullen we week na week meer lijnen kunnen vrijgeven”,  zegt woordvoerder Korneel Warlop van Barry Callebaut.

“We voorzien nog enkele weken om weer aan een volledige productie geraken”, zegt Warlop nog. “Maar we blijven voorzichtig, want er zijn veel onvoorziene zaken die kunnen gebeuren. Hoe zal de uitrusting reageren als alles weer wordt opgestart? Dat blijft ook voor ons nog een vraag.”

In de fabriek in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld, werken 600 mensen. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument. Eind juni had het bedrijf gemeld dat de productie in Wieze stilgelegd werd na de ontdekking van een salmonellabesmetting in een productielot. Daarna werd werk gemaakt van de opkuis van de betrokken chocolade en de reiniging van de installaties 

Later bleek dat de besmetting afkomstig was van een lot lecithine, een grondstof die in de voedingsindustrie als emulgator gebruikt wordt. De grondstof was afkomstig uit Hongarije, meldde het voedingsagentschap FAVV. Een emulgator zorgt er bijvoorbeeld voor dat water en vet vermengd blijven.

Over de impact voor de consument, bestaat nog geen volledige duidelijkheid. “Maar misschien zullen niet al onze klanten alle producten zoals normaal kunnen leveren”, erkent Warlop. Het gaat dan vooral om seizoensproducten voor bijvoorbeeld Sinterklaas, die klassiek gemaakt worden tussen augustus en september. “Er zullen geen tekorten zijn, maar het aanbod zal er misschien wel iets anders uitzien dan anders”, klinkt het.

Het Nederlandse chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely had dit weekend nog laten weten dat de productie van chocoladeletters met Sinterklaas dit jaar niet zou lukken vanwege de problemen bij Barry Callebaut.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Barry Callebaut

Video

Keuze van de redactie