Productie bij Barry Callebaut in Wieze gedeeltelijk heropgestart na salmonellabesmetting
© AFP
De chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze heeft maandag gedeeltelijk de productie heropgestart. De eerste leveringen aan de klanten zullen deze week nog plaatsvinden. Dat heeft het bedrijf maandagmorgen meegedeeld.
De heropstart komt er na zes weken inactiviteit door een salmonellabesmetting. Voorlopig wordt nog maar een beperkt aantal lijnen weer in gebruik genomen. De productie verloopt dus nog niet aan honderd procent. “In de komende weken zullen we week na week meer lijnen kunnen vrijgeven”, zegt woordvoerder Korneel Warlop van Barry Callebaut.
“We voorzien nog enkele weken om weer aan een volledige productie geraken”, zegt Warlop nog. “Maar we blijven voorzichtig, want er zijn veel onvoorziene zaken die kunnen gebeuren. Hoe zal de uitrusting reageren als alles weer wordt opgestart? Dat blijft ook voor ons nog een vraag.”
In de fabriek in Wieze, de grootste chocoladefabriek ter wereld, werken 600 mensen. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument. Eind juni had het bedrijf gemeld dat de productie in Wieze stilgelegd werd na de ontdekking van een salmonellabesmetting in een productielot. Daarna werd werk gemaakt van de opkuis van de betrokken chocolade en de reiniging van de installaties
Later bleek dat de besmetting afkomstig was van een lot lecithine, een grondstof die in de voedingsindustrie als emulgator gebruikt wordt. De grondstof was afkomstig uit Hongarije, meldde het voedingsagentschap FAVV. Een emulgator zorgt er bijvoorbeeld voor dat water en vet vermengd blijven.
Over de impact voor de consument, bestaat nog geen volledige duidelijkheid. “Maar misschien zullen niet al onze klanten alle producten zoals normaal kunnen leveren”, erkent Warlop. Het gaat dan vooral om seizoensproducten voor bijvoorbeeld Sinterklaas, die klassiek gemaakt worden tussen augustus en september. “Er zullen geen tekorten zijn, maar het aanbod zal er misschien wel iets anders uitzien dan anders”, klinkt het.
Het Nederlandse chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely had dit weekend nog laten weten dat de productie van chocoladeletters met Sinterklaas dit jaar niet zou lukken vanwege de problemen bij Barry Callebaut.
Hoofdpunten
LIVE TITELSTRIJD. Antwerp-fans beginnen al aan hun opwarming: pintjes en Bengaals vuur brengen de sfeer erin
Louis Lambert (91) is de enige nog levende oud-speler die in 1957 kampioen werd met Antwerp: “Ik hoop dat ze zondag de titel pakken, dan kan ik naar het feestje”
Union wrijft zich in de handen: Antwerp begint met hetzelfde verwachtingspatroon als Dortmund aan de titelclash
VIDEO. Kobe Ilsen, Annick De Ridder en andere bekende Antwerp-supporters geven de spelers het finale duwtje in de rug
Beste van Plus
Volledig witte panda vastgelegd op beeld: “Enige in zijn soort”
Man popt champagnefles, maar dat komt voorbijvliegende vogel duur te staan
Bruid in tranen wanneer zoontje onverwacht iets prachtig zegt tijdens fotoshootmoment
Ober probeert maar liefst acht plateaus met bier tegelijkertijd te serveren, maar dat loopt helemaal fout
Lees meer
Man (50) komt om bij woningbrand in buurt van Aat
Annemieke Dubois runt relatiebureau Jade & Jules: “Ik heb 193 mannen als klant en 2.385 vrouwen in een database”
Vader van jonge kinderen loopt brandwonden op na steekvlam door PUR: gezin brengt elders nacht door
CD&V komt met aangepast voorstel voor nationaal toegangsverbod recreatiedomeinen