Amper overeengekomen en wapenstilstand in Gaza hangt al aan zijden draad

De wapenstilstand in de Gazastrook die tussen Israël en de Islamitische Jihad werd overeengekomen, is zondagavond in werking getreden, maar leek meteen al erg onzeker. Het Israëlische leger kondigde eerst aan dat het nog een aanval uitvoerde, maar verklaarde nadien dat het de wapenstilstand wél respecteerde.

evdg, adbBron: BELGA

Het Israëlische leger liet zondagavond aanvankelijk weten dat het amper enkele minuten nadat de wapenstilstand om 22.30 uur Belgische tijd van kracht werd raids had uitgevoerd op stellingen van de Jihad in Gaza, in reactie op Palestijnse raketaanvallen.

“Als reactie op raketten die richting Israëlisch grondgebied zijn afgevuurd, valt het leger momenteel een groot aantal doelwitten van de terreurorganisatie Islamitische Jihad in de Gazastrook”, klonk het in een verklaring van het Israëlische leger. Het zou posities van de Palestijnse gewapende groepering getroffen hebben.

Beide kampen stemden nochtans eerder op de dag onder bemiddeling van Egypte in met een bestand om de wapens in de Gazastrook te laten rusten.

Zondagnacht stuurde het Israëlische leger dan een tweede communiqué uit waarin het de eerdere verklaring tegensprak. Het leger zei nu dat het vijf minuten vóór de wapenstilstand van kracht werd, zijn laatste aanvallen uitvoerde op doelwitten van de islamitische Jihad.

LEES OOK. Nieuwe oorlog dreigt door escalatie van geweld in Gazastrook: “Israël herleidt het internationaal recht tot een vod” (+)

Sinds deze week laait het conflict tussen Israël en de Palestijnen opnieuw op. In de Gazastrook vielen de voorbije dagen al 31 doden, onder wie zes kinderen. Het gaat om de ernstigste escalatie van het geweld tussen Israël en de gewapende groepen in Gaza sinds mei 2021, toen in elf dagen tijd 260 doden vielen langs Palestijnse kant en 14 Israëli’s het leven lieten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Gaza

Video

Keuze van de redactie