Van rariteitenkabinet naar de tv: 18de-eeuwse amputatiezaag verkocht in ‘Het beste bod’

 ©  Play4

Een bijzonder object in de aanbieding maandagavond in ‘Het beste bod’: een chirurgische amputatiezaag. Eentje die al eeuwenoud is. De verkoper is Ewoud Opdekamp uit Antwerpen, die het zelf op de kop tikte bij Calixte Veulemans, die een rariteitenkabinet bij elkaar had verzameld.

Tom Vets

Vier jaar geleden las Opdekamp een krantenartikel over Calixte Veulemans, de voormalige restauranthouder van Aux Armes de Bruxelles. Die ging zijn rariteitenkabinet verkopen. “Ik heb die verkoop toen aandachtig gevolgd, met de bedoeling ook iets te kunnen kopen. Het is jammer genoeg bij slechts één stuk gebleven.” De chirurgische amputatiezaag. “Hij verkocht meerdere medische instrumenten, waaronder die zaag uit de achttiende eeuw. Er waren nog gelijkaardige items, maar die gingen wel tot duizenden euro’s. De amputatiezaag was iets minder duur. Dat Veulemans die zelf had gekocht bij veilinghuis Sotheby’s in Genève rond 1980 sprak me aan. Ik heb het te koop aangeboden tijdens de opnames van Play4, omdat ik dacht dat het een object is dat ook andere verzamelaars aanspreekt.”

Als hij zelf verzamelaar is, waarom verkoopt hij dit bijzondere stuk dan? “Ik heb al een grote verzameling en wil het geld opnieuw investeren in andere objecten. Tenslotte staat ook alles in mijn interieur. Daar mag op tijd en stond iets in veranderen.”

Aangeboden door onze partners

Meer over Play4

Video

Keuze van de redactie