Stinkende Molenbeek leeggepompt, maar wie moet dit betalen? “Wij niet, want we zijn slachtoffer”

Boom, Reet -

De sterk vervuilde Molenbeek in het Boomse gemeentepark werd afgelopen week droog gepompt. Met behulp van kranen wordt het slib in de bedding ook deze week nog verwijderd en naar een zuiveringsstation afgevoerd. Maar de nasleep van dit alles is niet meteen in zicht.

Jef Wijckmans

Het wandelpad in gemeentepark is stilaan weer een welriekende dreef waar sporters en wandelaars van de rust en de natuur kunnen genieten. Nadat een verstopte riolering in het Reetse dorpscentrum het rioolwater via een overstort in de Molenbeek deed belanden, vloeide het naar de buurgemeente.

Eerst de burgerbescherming en daarna een gespecialiseerde firma pompten afgelopen week de Molenbeek en de tussenliggende vijvers in het Boomse park leeg. Aansluitend verwijderden arbeiders met zwaar materiaal het slib uit de bedding.

Vooraan in het park zorgt residu nog voor de verpestende rioollucht. © jw

Dat werk zal volgens Alain T’Syen van Pidpa begin deze week afgerond moeten zijn. De rioollucht is enkel nog waar te nemen aan de ingang van het domein in de Beukenlaan. “Die is waarschijnlijk afkomstig van het residu in de beek”, zegt T’Syen. “Het is de bedoeling om daar ook nog eens extra slib te ruimen.”

Nog weken werk

Volgens de bevoegde Boomse schepen Francisco Sanchez Santos (N-VA) is de sanering daarmee nog lang niet ten einde. “Ze is pas gedaan als er in de beek opnieuw water stroomt. Het was de bedoeling om water uit de Rupel over te pompen. Maar met de huidige droogte is dat niet mogelijk. Het is zelfs verboden. Ook daarvoor is het dus belangrijk dat het eens overvloedig regent maar dat zit er de komende dagen, misschien zelfs weken, blijkbaar niet in.”

De droog gepompte bedding van de Molenbeek. ©  jef wijckmans

Wie zal dat betalen?

Over wie de sanering uiteindelijk zal moeten betalen, is het laatste woord nog niet gezegd. Volgens de Pidpa-woordvoerder moet de verstopping van de riolering ergens in het boekje van de wetten van Murphy staan. “Een verstopping van een riolering is niet uit te sluiten. Dat dit gebeurde tijdens het druk bezochte dansfestival Tomorrowland is een samenloop van omstandigheden. Maar we gaan hierover met de twee betrokken gemeentebesturen Rumst en Boom samenzitten”, zegt T’Syen. “Maar het is duidelijk dat de kostprijs hoog zal oplopen.”

De Boomse schepen reageerde al meteen dat die nota alvast niet naar zijn gemeente moet gestuurd worden. “Wij zijn slachtoffer niet de dader.”

Eenden op zoek naar water in de Molenbeek. © jw

In het park zoeken enkele eenden en een achtergebleven waterhoen ondertussen in hun habitat vruchteloos naar een beetje water om in te ploeteren of te zwemmen. De vissen die nog in het water zaten werden door een gespecialiseerd team gevangen en elders in de buurt uitgezet.  

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs