Hittegolf zal mogelijk tijdje aanhouden

KMI kondigt code oranje af vanaf woensdag: “We staan voor de warmste week van het jaar”

We mogen ons opmaken voor een (mogelijk lange) hittegolf, met temperaturen die komende week vermoedelijk minstens vijf dagen op rij boven de 30 graden zullen uitstijgen. Vanaf woensdag kondigt het KMI ook code oranje voor hitte af voor heel het land, op de kust na. “We staan voor de warmste week van het jaar”, aldus KMI-weerman David Dehenauw.

evdg, jdg, mtmBron: BELGA

Het KMI waarschuwt in ons land nu ook officieel voor een aankomende hittegolf. “De volgende dagen breidt een uitgestrekt hogedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden zich uit naar het zuiden van Scandinavië”, klinkt het in het weerbericht. “Langs de zuidelijke flank ervan stroomt dan alsmaar warmere continentale lucht naar onze regio. Vanaf zondag kunnen de temperaturen op veel plaatsen al oplopen tot 25 graden of meer. In het midden van de week verwachten we in veel streken maxima van meer dan 30 graden. Op het einde van de komende week en volgend weekend kan het kwik de grens van 35 graden bereiken of lokaal zelfs overschrijden. In de kuststreek blijft het tijdens het eerste deel van de week koeler dankzij een aanhoudende wind uit noord tot noordoost.”

Op basis van deze verwachtingen is het dus zeer waarschijnlijk dat het binnenland vanaf zondag of maandag - afhankelijk van de streek - in een hittegolf terechtkomt. “Daarom vaardigen we voor de volgende dagen een gele waarschuwing uit”, luidt het nog.

“Deze hittegolf kan blijven duren tot na het volgende weekend. Aangezien we voor het einde van de week maxima van meer dan 32 graden verwachten, wordt voor het binnenland de waarschuwing vanaf woensdag opgeschaald tot oranje. Het is aangewezen om de noodzakelijke voorwaarden te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken. Deze waarschuwing kan nog aangepast worden volgens de evolutie van de weersituatie.”

“We staan voor de warmste week van 2022”, zo tweette KMI-weerman David Dehenauw zondag nog. “Naast de gebruikelijke tips ook nu weer een persoonlijke oproep om gezien de droogte dieren van voldoende schaduw en drinkwater te voorzien en geen vuur in de natuur aan te steken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Noodzakelijke maatregelen

Bij code geel raadt het KMI aan om maatregelen te treffen om oudere en zwakkere mensen te beschermen. “Laat hen meer drinken en niet in rechtstreeks zonlicht vertoeven. Wees waakzaam.” Voor code oranje gelden nog meer maatregelen. “Bij dergelijke erg hoge temperatuurwaarden zullen bepaalde te nemen maatregelen noodzakelijk zijn: regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.”

Waarschuwingsfase ozon- en hitteplan

Ook andere instanties waarschuwen nu voor de hittegolf. Zo wordt ook de waarschuwingsfase voor het ozon- en hitteplan geactiveerd. Dat gebeurt als de som van het verschil tussen de voorspelde maximumtemperatuur in Ukkel en 25 graden over een periode van vijf dagen hoger is dan 17 graden. De komende dagen worden normale ozonconcentraties voor de tijd van het jaar verwacht. Overschrijdingen van de Europese informatiedrempel, van 180 µg/m³, worden niet voorspeld. Vanaf woensdag kunnen de combinatie van de luchtvervuiling, de hoge temperaturen en het zonnige weer de concentraties doen toenemen. 

LEES OOK. Voorspelde hittegolf komt er vrijwel zeker aan: wanneer is de piek? En valt er dan helemaal geen regen? (+)

“Draag zorg voor anderen”

Het algemeen advies van Zorg en Gezondheid luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. “Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?”, zegt woordvoerder Ria Vandenreyt. 

Gemeentes, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang en jeugdverenigingen die werken met deze kwetsbare groepen, krijgen de vraag om maatregelen te nemen tegen de warmte. De tips en aanbevelingen van Zorg en Gezondheid zijn te vinden op de site www.warmedagen.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie