Siemen Klein bekijkt vanop zijn hoge bi de retrocoureurs in Heide letterlijk vanuit de hoogte

Siemen Klein met de retronotabelen uit Kalmthout. © evdw

Kalmthout -

De Acht van Heide dompelde het dorp voor de zevende keer onder in een kermissfeer overspoeld met wielrennen. In de Gentlemenwedstrijd ging het er hard aan toe, maar de retrokoers zorgde voor een sfeer van weleer. Vooral Siemen Klein met zijn hoge bi kreeg veel bekijks.

Kalmthout houdt van de koers. Dat werd nog maar eens duidelijk tijdens de Acht van Heide. Uitgedost in kleding van honderd jaar geleden doen de notabelen voor één dag hun intrede op het parcours. Zowel de baron als de non, de burgemeester als de champetter controleren of al de retrofietsen en outfits conform de regels zijn. Ze kijken ook uit naar de best geklede coureur en supporter en reiken prijzen uit aan onder meer de meest opvallende fiets.

Siemen Klein zag de koers van bovenuit. © evdw

Wat dat laatste betreft was de beslissing unaniem: Siemen Klein kreeg die prijs, omdat hij deelnam met zijn vélocipède of hoge bi. Het was de eerste keer dat een vélocipède deelnam aan de Acht van Heide.

Siemen Klein presenteert zijn opvallend rijwiel. “Het is natuurlijk een replica, dat kan niet anders. Deze fiets is gemaakt in Australië en het is een racemodel. Er zijn trouwens niet zoveel landen waar je zo’n hoge bi kan laten maken. Naast Australië worden er nog gefabriceerd in Engeland, Tsjechië en Zweden. De vraag naar hoge bi’s is natuurlijk ook niet gigantisch, maar er is wel een groeiende belangstelling”, legt de Hoevense hoge hoge bi-coureur uit.

Tot 30 km per uur. © evdw

Of hij zich qua snelheid kan meten met de andere retrocoureurs, weet hij voor de start nog niet. Eenmaal de wedstrijd op gang getrokken is, blijkt al vlug dat Siemen Klein vanop zijn fiets het beste overzicht heeft over de koers. Maar de snelste coureurs ziet hij enkel bij de start en bij de keren dat ze hem dubbelen. Het is wel ontegensprekelijk zo dat Siemen op zijn hoge bi het meest opvalt en bij elke doortocht kan rekenen op het meeste applaus. Wim Verbraeken won de retrokoers. Voor de Gentlemenkoers schreven meer dan 80 coureurs in. Hier was Anthony Kets de primus.

Baron en burgemeester

Wanneer de retronotabelen de opvallende verschijning van de hoge bi zien, komen baron, burgemeester en gevolg kennis maken met Siemen Klein. “Naast zo’n fiets voel ik me onmiddellijk terug thuis. Het roept herinneringen op uit de tijd van toen”, geeft burgemeester Paul Lion alvast mee. Zijn retro echtgenote Nikol Maas kijkt haar burgemeester met een verbaasde blik aan. Paul Lion: “De Acht van Heide en meer in het bijzonder de retrokoers is van groot belang voor Heide. Het brengt mensen terug samen en dat is na alle ellende van de voorbije jaren belangrijk.”

Retrokoers brengt ambiance. © evdw

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs