200.000 inwoners gevraagd om te evacueren door overstromingen in Japan

 ©  via REUTERS

Na zware regens in het noorden van Japan zijn bruggen ingestort en rivieren uit hun oevers getreden. Aan 200.000 inwoners wordt gevraagd om de getroffen gebieden te verlaten. Intussen zijn al twee mensen als vermist opgegeven, zegt Hirokazu Matsuno, de woordvoerder van de regering. De autoriteiten waarschuwen voor een verhoogd risico op aardverschuivingen en overstromingen.

mtmBron: BELGA

Televisiebeelden tonen een modderige hoop bomen die naar een bergachtige woonwijk gedreven werden en huizen die overstroomd werden door een rivier en een vijver die volledig uit hun oevers traden. Volgens de publieke omroep NHK zijn evacuatieadviezen uitgevaardigd voor 200.000 inwoners van de departementen Niigata, Yamagata, Fukushima, Ishikawa en Fukui. In de getroffen gebieden zijn sommige hogesnelheidstreinen (zogenaamde Shinkansen) afgelast. 

In 2021 veroorzaakten hevige regens al een enorme aardverschuiving in het vakantieoord Atami, in het centrum van Japan. Toen kwamen 27 mensen om het leven. In 2018 lieten tijdens het regenseizoen nog 200 mensen het leven bij aardverschuivingen in het westen van Japan. De opwarming van de Aarde verhoogt het risico op hevige regenval in Japan, omdat de opgewarmde atmosfeer meer water vasthoudt, zeggen wetenschappers.

 ©   TWITTER @ximaverse via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Japan

Video

Keuze van de redactie