Chinese leger vuurt projectielen af naar Straat van Taiwan: “Raketten kwamen vermoedelijk neer in exclusieve economische zone Japan”

© Reuters

China heeft zijn grootste raketproeven in de buurt van Taiwan in decennia uitgevoerd, één dag nadat Nancy Pelosi, de voorzitster van het Amerikaanse Huis, Peking had uitgedaagd door een bezoek te brengen aan het eiland. China ziet de eilandstaat als een afvallige provincie en beschouwt het bezoek van Pelosi als een schending van de soevereiniteit en als een ernstige provocatie. Volgens de Japanse minister van Defensie, Nobuo Kishi, zijn er wellicht voor het eerst Chinese ballistische raketten neergekomen in de zogenoemde exclusieve economische zone (EEZ) van Japan.

mtm, gjsBron: BELGA

Het Chinese Volksbevrijdingsleger vuurde donderdag tussen 13.56 en 16 uur plaatselijke tijd elf ballistische Dongfeng-raketten af in de wateren ten noorden, oosten en zuiden van Taiwan, liet het Taiwanese ministerie van Defensie weten. Het is onduidelijk vanaf welke locatie de raketten zijn afgevuurd en of er raketten over Taiwan zijn gegaan. China heeft nog nooit raketten over het eiland afgevuurd en een dergelijke stap zou een provocatieve escalatie zijn. Het Taiwanese ministerie van Defensie weigerde op dit punt commentaar te geven.

LEES OOK. Nancy Pelosi heeft Taiwan verlaten, maar laat een internationale puinhoop achter (+)

China vuurde ook langeafstandsraketten af in de buurt van de afgelegen eilanden Matsu en Dongyin in het noordwesten, en Wuqiu in het westen, bevestigde Taiwan. De autoriteiten hebben de beveiliging van de eilanden intussen opgedreven.

“Blokkade simuleren”

De bedoeling van de oefeningen is om een “blokkade” van het eiland te simuleren. De activiteiten omvatten “het aanvallen van doelen op zee en van doelen op de grond en het controleren van het luchtruim”, meldt het Chinese nieuwsagentschap Xinhua.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verklaarde dat de VS de voorbije dagen op diverse  niveaus contact opnam met Chinese ambtgenoten om op te roepen tot terughoudendheid na Pelosi’s reis. Escalatie is voor niemand goed en kan onbedoelde gevolgen hebben die niemands belangen dienen, luidde het donderdag in de marge van een top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen in Cambodja.

LEES OOK. Professor David Criekemans over de nieuwe wereldorde: “We onderschatten nog altijd wat er op ons afkomt” (+)

In een reactie op de manoeuvres meldt het Taiwanese ministerie van Defensie dat de strijdkrachten van het land “zich voorbereiden op oorlog, zonder oorlog te zoeken”. De Taiwanese president Tsai Ing-wen stuurde donderdag op haar beurt een mededeling uit waarin ze zegt de situatie op de voet te volgen. Ook roept ze Peking “met klem” op om rationeel te handelen. Taipei werkt samen met gelijkgestemde landen in de regio aan een passende reactie, aldus nog de verklaring.

Economische zone Japan

Volgens de Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi zijn er wellicht voor het eerst Chinese ballistische raketten neergekomen in de zogenoemde exclusieve economische zone (EEZ) van Japan. “Vijf van de negen door China afgevuurde ballistische raketten zijn vermoedelijk terechtgekomen in de EEZ van Japan”, verklaarde Kishi aan verslaggevers. Hij voegde er nog aan toe dat Japan via diplomatieke weg protest aangetekend heeft bij China. Ook noemde Kishi het incident “een ernstig probleem dat onze nationale veiligheid en die van onze burgers aantast”.

De Japanse minister weigerde commentaar te geven op de bedoelingen van Peking, maar noemde de Chinese militaire oefeningen wel “uiterst bedreigend”.

Gevechtsvliegtuigen

Daarnaast zijn er donderdag kortstondig 22 Chinese gevechtsvliegtuigen de Taiwanese luchtverdedigingszone binnengedrongen. Dat heeft de Taiwanese minister van Defensie bekendgemaakt tijdens een briefing over Chinese militaire manoeuvres. Het luchtafweersysteem spoorde de Chinese vliegtuigen op, voegde hij eraan toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Taiwan

Video

Keuze van de redactie