Mannen stelen elektriciteitskabels van straatverlichting: parket eist twee jaar cel

 © Roger Dreesen

Duffel, Boom, Niel -

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twee jaar cel gevraagd voor twee kerels uit de Rupelstreek die betrokken zouden zijn geweest bij enkele kabeldiefstallen in Duffel. Bij een huiszoeking bij een van de mannen werd een grote partij elektriciteitskabels teruggevonden.

Theo Derkinderen

Een getuige alarmeerde eind april de politie toen hij merkte hoe twee mannen kabels uit de bosjes haalden en die in de koffer van een auto legden. Heel snel bleek het om elektriciteitskabels te gaan die dienden voor de straatverlichting en voor de aansluiting van woningen.

De getuige noteerde de nummerplaat van de auto en zo kwam de politie uit bij een man uit Niel. Toen de politie een huiszoeking wou uitvoeren, bleek de man weggevlucht te zijn. In de woning was wel een andere man, een persoon uit Boom, aanwezig. “In een Nissan Juke vond de politie een grote partij elektriciteitskabels terug. Ook een Hyundai lag helemaal vol met kabels. De auto was niet meer rijvaardig. Het was duidelijk dat hij dienst deed als opslagruimte”, zei openbaar aanklager Vince Matheussen.

Uiteindelijk vervolgde het parket de twee voor drie gelijkaardige diefstallen in Duffel. Er waren ook aanwijzingen dat het duo betrokken zou geweest zijn bij diefstallen in Reet en Boom, maar daarvoor werden ze uiteindelijk niet vervolgd.

De aanklager verwees ook naar de uitlezing van de gsm van een van hen. “Daarop zijn foto’s teruggevonden van kabels en van het strippen van kabels. Bovendien was er gezocht naar de prijzen die opkopers gaven voor kabels.”

Al strafblad

De twee beklaagden waren geen onbekenden voor justitie. De ene had al zeventien veroordelingen op zijn palmares staan, de andere zelfs 22. Voor het Openbaar Ministerie was de maat vol en eiste twee jaar cel en een boete van 208 euro.

De eerste liet zich vertegenwoordigen door een advocaat. Die gaf slechts één van de drie feiten toe. “Hij deed het om een centje bij te verdienen”, aldus advocate Evelien Jacobs. De andere beklaagde zei dan weer dat hij die bewuste nacht met zijn vriend was meegereden en ’s nachts alleen maar zijn hond had uitgelaten. “Met de diefstal zelf heeft hij niets te maken. De bewijslast is ook enorm mager. Overigens was mijn cliënt totaal onbekend bij de opkopers van oud ijzer en koper. Dat zegt ook veel”, zei advocaat Matthias Boydens.

De rechtbank doet op 10 augustus uitspraak in het dossier. tdk

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs