Brouwerij Tikkeneike heeft derde bier Forsela klaar: “Een aperitiefbier met fruitige smaak”

Niels Van Looy heeft een Forsela met een alcoholgehalte van 8,5% uitgeschonken. © Ronny van den Ackerveken

Rijkevorsel -

Het gaat snel voor brouwerij Tikkeneike van Niels Van Looy. Na het blonde bier Afzuiper en het donkere bier Ne Poefer breidt het assortiment uit met Forsela. De naam van het bier met 8,5% alcohol verwijst naar de vroegere benaming van Rijkevorsel. “Er zit mandarijnenhop en vlierbloesem in verwerkt.”

Ronny van den Ackerveken

Niels Van Looy begon zich twee jaar geleden samen met zijn vader toe te leggen op het brouwen van bier in de keuken. Na wat experimenteren, waren begin dit jaar Afzuiper en Ne Poefer klaar. “Onze samenstelling van Ne Poefer bleek toch wat instabiel omdat er te veel suiker in zat”, vertelt Niels. “Intussen laten we de bieren brouwen in Gent en zijn de recepten wat aangepast. Ne Poefer heeft een iets lager alcoholgehalte dan in het begin en Afzuiper is een beetje zoeter geworden.”

“Bij het vorige bezoek aan de brouwerij in Gent hadden we ook een proefbrouwsel bij van Forsela”, legt Niels uit. “De brouwer heeft het geproefd en vond het goed genoeg om op grote schaal te produceren. Zo hebben we nu van elk van de drie bieren ongeveer 2.000 liter in voorraad. Intussen hebben we ook 250 glazen laten bedrukken met het logo van brouwerij Tikkeneike, en zijn er nog eens 250 in bestelling.”

Tikkeneike heeft glazen laten bedrukken met het logo. © Ronny van den Ackerveken

Postkaart

Op het etiket van Forsela staat een postkaart van het centrum van Rijkevorsel die is afgestempeld in 1922. “Het kwam mooi uit dat we exact honderd jaar later het bier Forsela introduceren”, zegt Niels Van Looy. “Door een combinatie van mandarijnenhop en vlierbloesem heeft het een fruitige smaak. Het is bedoeld als aperitiefbier. Je kan een volledig flesje uitschenken in een gewoon glas van Tikkeneike. We zorgen binnenkort ook voor cavaglazen met een opdruk van Forsela om een flesje over twee glazen te verdelen. Voorlopig gaan we het bij drie bieren houden, maar we blijven wel experimenteren.”

De bieren van brouwerij Tikkeneike staan op de kaart van een aantal cafés in Rijkevorsel en Sint-Jozef. “Binnenkort zijn ze ook te koop bij Carrefour in Rijkevorsel”, zegt Niels. “Het gaat om een houten bakje waar twaalf flesjes in passen. Van elk bier zitten er vier flesjes in. Ideaal als cadeauverpakking.” Bestellen kan ook via de Facebookpagina van brouwerij Tikkeneike.

Het etiket van Forsela is een postkaart van Rijkevorsel die honderd jaar geleden is afgestempeld. © RR

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs