Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken over bezoek Pelosi: “Wie speelt met vuur, zal ten onder gaan”

 ©  AP

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageert furieus op het bezoek van de Amerikaanse voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. In een mededeling die via het staatspersbureau Xinhua werd verspreid, noemt Peking de demarche een “ernstige ondermijning van vrede en stabiliteit” en een “majeure politieke provocatie”. “Zij die met vuur spelen, zullen eraan ten onder gaan.” De Amerikaanse ambassadeur is op het matje geroepen.

evdg, adbBron: BELGA

VOLG LIVE. Nancy Pelosi geland in Taiwan, China stuurt meteen gevechtsvliegtuigen

Pelosi landde dinsdagavond lokale tijd met een delegatie van Democratische Congresleden in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Dat lokte meteen een Chinese reactie uit: Peking beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als een afvallige provincie en verdedigt het Eén-Chinabeleid, wat inhoudt dat Taiwan, net als bijvoorbeeld Hongkong, nooit als onafhankelijk land kan worden beschouwd. 

Dat principe hebben de VS met het bezoek van Pelosi met de voeten getreden, zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Dit heeft een serieuze impact op de politieke grondslag van de Chinees-Amerikaanse relaties, en vormt een ernstige inbreuk op de soevereiniteit en de territoriale integriteit van China”, staat daarin te lezen. Het bezoek van Pelosi “ondermijnt de vrede en de stabiliteit in de Straat van Taiwan”, de zeestraat die het eiland van het Chinese vasteland scheidt, klinkt het ook.

De Chinezen waarschuwen net als de voorbije weken voor stevige repercussies. Dat Pelosi onafhankelijk is en voor haar bezoek aan Taiwan klaarblijkelijk niet de volledige steun had van president Joe Biden, doet voor Peking niet ter zake. “Aangezien Pelosi de zittende leider van het Amerikaanse Congres is, is haar bezoek aan Taiwan een majeure politieke provocatie om de officiële relaties tussen de VS en Taiwan op te waarderen. China accepteert dat absoluut niet, en het Chinese volk verwerpt het.” (..) “Deze zetten zijn, net als spelen met vuur, extreem gevaarlijk. Zij die met vuur spelen, zullen eraan ten onder gaan.”

“VS moet stoppen zich te mengen”

Vlak voor Pelosi’s vliegtuig in Taipei landde, maakte de Chinese staatszender al gewag van Chinese gevechtsvliegtuigen in de Straat van Taiwan. In het persbericht zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat China “alle nodige maatregelen zal nemen om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit (...) te vrijwaren”. “De VS en de separatistische ‘Taiwanese onafhankelijkheidskrachten’ moeten alle gevolgen daarvan dragen.” 

Tegelijkertijd roept China de Verenigde Staten op tot samenwerking. “China en de Verenigde Staten zijn twee grootse landen. De correcte manier om met elkaar om te gaan is met werderzijds respect vreedzaam samenleven”, klinkt het. De VS “moeten stoppen zich te mengen in Taiwan en tussen te komen in Chinese binnenlandse aangelegenheden (...) en niet verder gaan op een verkeerd en gevaarlijk pad”.

Ambassadeur op het matje

De Amerikaanse ambassadeur in China is intussen op het matje geroepen, meldden Chinese staatsmedia later. Onderminister voor Buitenlandse Zaken Xie Feng heeft tegenover ambassadeur Nicholas Burns “sterke bezwaren” geuit over Pelosi’s bezoek.“Deze daad is extreem choquerend en de gevolgen zullen bijzonder ernstig zijn”, aldus Xie, geciteerd door het staatspersagentschap Xinhua. “Een Chinese reactie zal niet uitblijven.”

De minister waarschuwde dat de Verenigde Staten “de prijs voor hun eigen fouten zullen betalen” en riep Washington op “om onmiddellijk zijn fouten recht te zetten en praktische maatregelen te nemen om de negatieve gevolgen van het bezoek ongedaan te maken”, aldus Xinhua.

“Taiwan is China’s Taiwan, en Taiwan zal uiteindelijk terugkeren naar de omhelzing van het moederland. Chinese mensen zijn niet bang van geesten, druk en het kwaad”, zei Xie ook nog aan Burns, volgens Xinhua.

Taiwan wel tevreden

Taiwan is intussen wel erg opgezet met het bezoek van de Amerikaanse voorzitster. Het toont volgens Taipei de “onwrikbare” steun van Washington voor Taiwan aan. Dat heeft het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken te kennen gegeven, kort na de aankomst van Pelosi op het eiland.

“We denken dat het bezoek van voorzitster Pelosi (...) de nauwe en vriendschappelijke banden tussen Taiwan en de Verenigde Staten zal versterken en de samenwerking tussen beide partijen in het algemeen nog verder zal verdiepen op alle vlakken”, aldus het ministerie.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Taiwan

Video

Keuze van de redactie