Zes meter breed en 88 meter lang: bouw nieuwe fietsbrug is begonnen

Zwijnaarde/Merelbeke -

In Zwijnaarde is de bouw gestart van een nieuwe fietsbrug. Die zal het een jaagpad langs de Schelde verbinden met het bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde. Vanuit Merelbeke vormt de brug een handige verbinding naar centrum Gent.

Sander Luyten

De nieuwe brug wordt meer dan zes meter breed en 88 meter lang. Ze komt over de Tijarm, een zijarm van de Schelde tussen Zwijnaarde en Merelbeke. “De nieuwe brug zorgt niet alleen voor een veilige en comfortabele verbinding maar verkort de fietsafstand met maar liefst 2 kilometer. Het is dus een extra stimulans voor werknemers van het bedrijventerrein om de fiets te nemen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

De werken zullen ongeveer een jaar duren. De dijk waarop de nieuwe brug aansluit, wordt verhoogd tot 8 meter en zal Merelbeke zo beter beschermen tegen overstroming van de Schelde. Dat is nodig, want het getij en de hoge waterstanden, die veroorzaakt worden door stormen op de Noordzee, reiken helemaal tot in Merelbeke.

De factuur wordt verdeeld tussen Merelbeke (150.000 euro), Gent (150.000 euro), het bedrijventerrein zelf (736.000 euro) en waterbeheerder De Vlaamse Waterweg (990.000 euro).

LEES OOK: Merelbeke en Gent leggen samen voor nieuwe fietsbrug aan Eiland Zwijnaarde

De brug verbindt Merelbeke (onderaan) met Eiland Zwijnaarde (bovenaan) ©  Google maps

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs