Jetta De Lee keert terug naar Lillo om 85ste verjaardag te vieren

Jetta, Maria en Renée De Lee.  © w&f

Lillo -

Geboren en getogen Lillonaar Jetta De Lee vierde haar 85ste verjaardag in het Scheldedorpje waar ze in 1937 werd geboren. Haar nicht Maria De Lee, die eerder dit jaar al 85 was geworden, vierde mee, samen met familie en vrienden.

“Een mooier verjaardagsgeschenk kan ik me niet voorstellen: een rondgang met koets en een dorpsfeest in hartje Lillo. Familie en vrienden die allemaal afzakken naar het dorpje waar ik ben geboren. Hier je verjaardag vieren, dat doet heel wat herinneringen wakker worden”, zegt de jarige Jetta De Lee.

Haar nicht en leeftijdsgenote Maria De Lee is het daarmee helemaal eens. “Ik ben enkele maanden ouder dan Jetta. Maar als kind speelden we heel dikwijls samen. We gingen trouwens ook naar dezelfde school.”

Jetta: “Ik ben geboren in het laatste huisje van de Omwentelingsstraat. Toen ik achttien maanden was, besloten mijn ouders om te gaan varen. Al vlug bleek echter dat ik als kind niet gelukkig was op een binnenschip. Daarom bracht ik heel veel tijd door bij mijn grootouders in Lillo. Maria en ik groeiden hier op. We zijn nu beiden 85 en beseffen dat we hier een mooie kindertijd mochten beleven.”

Familie trekt de feestkoets die Jetta door Lillo voert.© Maayke Claes

De twee 85-jarigen zijn het ook roerend eens dat nog eens in Lillo zijn best wel gemengde emoties naar boven doet komen. Aan de ene kant de zorgeloze kinderjaren, maar tegelijkertijd ook de angstige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de onzekerheid toen de polderdorpen verdwenen voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen. Ook de overstromingsramp in februari 1953 zal Jetta en Maria voor altijd bijblijven.

Koning Boudewijn

“Toen er een V-bom op Lillo viel, geraakte ik gekwetst. Amerikaanse soldaten hebben me toen verzorgd. De angst bij de volwassenen zat er in die periode stevig in. We hebben meer dan eens moeten schuilen in het kruitmagazijn”, weet Jetta nog heel goed.

Het bezoek aan Lillo van de toen nog erg jonge koning Boudewijn na de dramatische overstromingsramp, zijn beide dames niet vergeten. “Ik zie de koning nog lopen op de dijk met zijn laarzen en lange regenjas aan. Er was veel respect voor onze vorst. We waren blij dat hij tot bij ons wilde komen, zegt Maria De Lee.

Maria en Jetta De Lee bij een miniatuur van de tjalk van de© w&f

Jetta woont nu in Lier, Maria verhuisde begin jaren 60 van vorige eeuw naar Ekeren. Onzekerheid was troef in die periode. De plannen om polderdorpen af te breken kregen meer en meer vorm. “We konden niet anders dan verhuizen. Maar geloof me, het deed pijn om alles hier te moeten achterlaten”, verzekert Jetta De Lee.

Wanneer vrienden en familie afscheid komen nemen, kijkt Jetta naar Maria: “Het moet niet alle jaren zijn zoals nu, maar als het allemaal meezit, komen we binnen vijf jaar terug om in ons geliefkoosd dorp onze 90ste verjaardag te vieren.”

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs