Andre en Mariette, zestig jaar na de Pax in Overmere: “Het was een oord van verderf”

 © ghl

Destelbergen -

Andre De Rijcke (88) en Mariette Rogiers (82) vierden zaterdagmorgen hun diamanten huwelijksgeluk in het gemeentehuis van Destelbergen. Meteen met een primeur voor jubilarissen, want de plechtigheid vond plaats in openlucht in het mooie Reinaertpark.

 Geert Herman

Andre en Mariette, het leken wel twee nieuwbakken schepenen in het college, want ze hadden ook hun eigen ambtelijk lint omgord met daarop een diamanten 60. Op zijn minst mooi om burgemeester Elsie Sierens (Open VLD) en schepen voor ceremonies Koen Van Hende (N-VA) mee te flankeren voor de foto. Het koppel uit de Haenhoutstraat in Destelbergen zijn oorlogskinderen: Mariette werd geboren in 1940 in Overmere, Wetteraar Andre maakte het allemaal wat bewuster mee, want hij was al zes toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hun wegen en gevoelens kruisten voor het eerst in de ‘Pax’, toen een bekende dancing in Overmere. Spannend was het wel, want het was naar verluidt een ‘oord van verderf’ waar de pastoor de jeugd van destijds liever buiten hield. Maar het eindigde allemaal goed, want de twee tortelduifjes trouwden op 19 juli 1962, nu zestig jaar en een goede week geleden. De volgende vier jaar werd hun gezin compleet met drie kinderen, Francine (1963), Frans (1964) en Lutgart (1967).

 © ghl

 © ghl

 © ghl

Schatkist

Een lange schoolcarrière was in die tijd geen optie, beide gingen al aan het werk toen ze op hun veertiende de schoolbanken verlieten. Andre deed liefst zes jaar legerdienst, en werkte 36 jaar lang bij de douane en accijnzen. Een mooie loopbaan, waarbij hij – hoe de staatskas er nu ook mag uitzien – de belangen van de schatkist verdedigde. Met de gedrevenheid, die hij ook op zijn diamanten huwelijksjubileum nog toonde.

Mariette werkte als naaister tot ze met drie kinderen voltijds aan de slag ging als huismoeder. Haar sociaal engagement was nooit veraf: ze was 35 jaar vrijwiligster bij Ziekenzorg, verkocht 38 jaar de kaarsen van Bond Zonder Naam, en trok vijf keer als kookouder – samen met Andre – naar de jaarlijkse Chirokampen. Daarnaast zette ze zich ook 15 jaar in voor kinderopvang bij haar thuis.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs