Brand in werkschuur in Gierle veroorzaakt enorme rookpluim die tot ver te zien is

© BFM

Gierle -

Bij een boerderij in de Waterstraat in Gierle (Lille) brak donderdag rond 13.30u een uitslaande brand uit. De vlammen verwoestten heel wat werkmateriaal en landbouwvoertuigen die in een aparte loods stonden.

Hans Otten

De brand ontstond in een groot werkhuis met allerlei landbouwmateriaal en -voertuigen naast een groot varkensbedrijf in Gierle, vlak bij de grens met Tielen (Kasterlee). Volgens de eerste vaststellingen zou een tractor vuur hebben gevat, waarna de vlammen oversloegen naar een vat met brandstof. Dat scheurde open, waardoor de brandweer zich geconfronteerd zag met een vuurzee. De brand ging gepaard met een enorme zwarte rookpluim, die zelfs tot in het Antwerpse zichtbaar was.

De brandweer van de zone Taxandria stuurde heel wat blusvoertuigen en watertanks uit verschillende posten ter plaatse. De pompiers konden de uitslaande brand na een klein uurtje onder controle krijgen. “Door de rook die van ver zichtbaar was, hebben we onmiddellijk groot opgeschaald om een tankwagentransport op te zetten. Dat heeft ook gewerkt, want al bij al hebben we het vuur redelijk snel onder controle kunnen krijgen. Vlak bij het gebouw dat vuur had gevat, stond ook een stal met dieren. Maar die hebben we volledig kunnen vrijwaren, er zijn geen dieren in de problemen gekomen”, zegt een woordvoerder van hulpverleningszone Taxandria.

Er waren tijdens de blusoperatie enkele knallen te horen, maar dat zouden de banden van tractoren en aanhangwagens zijn geweest die door de hitte ontploften. De materiaalloods is grotendeels uitgebrand, waarbij heel wat gereedschap en voertuigen verloren zijn gegaan. Er raakte niemand gewond, maar de brandweer moest nog een hele tijd nablussen. De gemeentelijke speelpleinwerking van Lille op Poeyelheide, op een kilometer van de brand vandaan, werd uit voorzorg stopgezet. (ho)

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

 ©  BFM

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs