Toeristische gids en oud-Lillonaar Werner Bril overleden

Lillogids Werner Bril. © evdw

Lillo -

Lillogids Werner Bril is op 66-jarige leeftijd overleden. De oud-Lillonaar was een kleurrijke figuur in het Scheldedorpje. Uitgedost in een Spaans militair kostuum gidste hij er vele honderden mensen.

Werner Bril kende Lillo als geen ander. Tijdens bijna alle festiviteiten in het Scheldedorp stond hij paraat om de geschiedenis van “zijn” Lillo te delen met iedereen die wilde luisteren. Uitgedost als Spaans soldaat leidde hij gezelschappen rond. De Lillokenner had het dan onder meer over de ramp met de munitieboot Marguerite Maria, die ontplofte in het kleine haventje van Lillo. Hij had het ook vaak over die haven van waaruit de zeehondenjagers vertrokken. Begin jaren 60 van vorige eeuw was zijn grootvader trouwens een van de laatste jagers die eropuit trok.

Als Lillokenner werd hij geregeld gevraagd door media in binnen- en buitenland. Voor een televisieserie van de Nederlandse VPRO over de Gouden Eeuw ging de Nederlandse televisiezender te rade bij Werner Bril. De Lillogids leidde niet alleen toeristen of dagjesmensen rond in Lillo. Enkele jaren geleden waren de gidsen van het Openluchtmuseum Bokrijk te gast in het Scheldedorpje en kregen ze er een beklijvende rondgang. Werner Bril was ook correspondent van het Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundige Centrum voor fort Lillo. De uitvaart vindt plaats op woensdag 26 juli. (evdw)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs