België keert met historische medailleoogst huiswaarts van het WK atletiek

 ©  AP

Het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene is afgelopen en nog nooit heeft Team Belgium zo goed gepresteerd op het mondiale event. Met drie medailles - goud voor Nafi Thiam (zevenkamp) en brons voor Bashir Abdi (marathon) en de Belgian Tornados (4x400 meter) - is het de beste oogst ooit voor ons land, dat in Eugene het medailleklassement als zestiende afsluit en nu elf medailles in zijn geschiedenis telt.

Bron: BELGA

De ongenaakbare Nafi Thiam won goud in de zevenkamp dankzij haar record in een groot kampioenschap (6.947 punten). Nu een dubbele olympische (2016, 2021) en voortaan wereldtitel (2017, 2022) voegt ze zich bij de absolute top met de recordhoudster van de discipline, de Amerikaanse Jackie Joyner-Kersee.

Ook Bashir Abdi blijft Belgische atletiekgeschiedenis schrijven. De altijd glimlachende Gentenaar, die in Tokio al brons won, prijkte opnieuw op de derde trede van het marathonpodium, een primeur voor een Belg op het wereldkampioenschap.

Zondag werd de Belgische oogst nog beter dankzij de Tornados. De Belgen wonnen hun reeks op zaterdag en liepen een geweldige race op zondag. Elke schakel voerde zijn rol met verve uit, dankzij Dylan Borlée, Julien Watrin, Alexander Doom en slotloper Kevin Borlée, die geen steken lieten vallen. Het is de vijftiende medaille in 29 grote finales voor de Belgen, die in 2019 al in Doha brons grepen. Ze missen alleen nog een olympische podiumplek. De Tornados eindigden vorig jaar als vierde op de Olympische Spelen in Tokio.

Noor Vidts eindigde maandag als vijfde in de zevenkamp, met een totaal van 6.559 punten, dicht bij haar persoonlijk record van de Olympische Spelen in Japan (6.571 ptn).

Als WK-afsluiter behaalden de Belgian Cheetahs de zesde plaats in de finale van de 4x400 meter, waarmee ze hun prestatie van het WK indoor van in maart herhaalden. Dit geeft België vijf topachtplaatsen aan het einde van het WK, wat ook een record is voor de zwart-geel-rode atletiek.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer