Knalseizoen kent geen kers op de taart: polsstokspringer Ben Broeders elfde op WK: “Ik vond mijn ritme niet” (maar Mondo Duplantis wel met nieuw wereldrecord)

Ben Broeders. ©  AFP

De zeearend cirkelde al de hele wereldkampioenschappen boven het stadion in Eugene, waar hij zijn nest had. Voor Ben Broeders werd het helaas geen hoogvlieger. Elfde van de wereld, hij had op meer gehoopt. “Ik was net niet agressief genoeg om er iets moois van te maken.” Dat deed Mondo Duplantis wel: hij zette het goud kracht bij met een wereldrecord (6m21).

Hans Jacobs in Eugene

Het begin was eigenlijk al exemplarisch voor het moeilijke parcours dat Broeders aflegde. Het was gelijk do or die, toen hij twee keer miste op de aanvangshoogte van 5m55. “In de opwarming vond ik ook al niet mijn ritme.” Hij bleef rustig, ging door bij zijn derde poging, knokte zich opnieuw in de wedstrijd met een eerste gelukte poging over 5m70. Maar toen ging het weer mis, tot drie keer toe miste hij op 5m80. Zijn Belgisch record bedraagt 5m85.

Op het WK Doha eindigde hij als twaalfde met een povere 5m55, in Tokio raakte hij niet door de kwalificaties en eindigde hij met 5m65 achttiende. Op dit WK voelde hij zich beter dan ooit, mocht hij na een knalseizoen terecht hopen op een rol als medailleoutsider. Hij eindigde evenwel als elfde van de twaalf. “Ik ben nog altijd elfde van de wereld. Rotslecht is dat niet maar niet zo goed als ik had gehoopt. Ik was net niet agressief genoeg om er iets moois van te maken. Ik vond mijn ritme niet, was net iets minder fris. Op de omstandigheden wil ik het niet steken.”

Over enkele weken krijgt hij een nieuwe kans om zijn beste seizoen ooit te bekronen, op het EK in München. “Of dit nazindert. Ik ben niet de slechtste van de wereld – ik heb geen drie nulsprongen laten noteren bij de eerste hoogte - maar ik had wel op meer gehoopt. Ook al is de tegenstand enorm. Ik moet gewoon klaar zijn voor het EK.”

De finale was inderdaad van een hoog niveau. Mondo Duplantis behaalde het goud met een wereldrecord (6m21). Zilver was voor de Amerikaan Christopher Nilsen (5m94), brons voor Ernest Obiena (5m94m).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mondo Duplantis, de hoogvlieger van het WK. ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over WK atletiek

Video

Keuze van de redactie