Vrachtvliegtuig “met gevaarlijke lading” neergestort in Griekenland, brandweer trekt zich terug na ademhalingsproblemen

In het noorden van Griekenland is zaterdagavond nabij Kavala een vrachtvliegtuig neergestort. Dat meldt het persagentschap Athens News en wordt bevestigd door de Griekse brandweer. Getuigen zagen hoe het vliegtuig brandde en hoorden ontploffingen, aldus het agentschap. De Servische autoriteiten melden dat er zich acht mensen aan boord zouden hebben bevonden, zij zouden allemaal omgekomen zijn.

jvhBron: BELGA

Het Antonov-toestel was opgestegen vanuit de Servische stad Nis, en had als bestemming de Jordaanse hoofdstad Amman. De piloot zou toelating hebben gevraagd om in Kavala een noodlanding te maken, maar haalde het dus net niet. Het vliegtuig crashte uiteindelijk in de buurt van het dorp Paleochori in onbewoond gebied, op ongeveer veertig kilometer van de luchthaven. Aan boord bevonden zich acht mensen. Niemand van hen overleefde het ongeval.

Volgens diverse media zou het gaan om een Oekraïens vliegtuig dat wapenmateriaal voor Oekraïne aan boord had. Maar dat is “volledig fout”, zegt de Servische minister van Defensie Nebojsa Stefanovic. De lading bestaat uit 11,5 ton munitie voor mortieren, die in Servië wordt geproduceerd. Het vliegtuig had alle nodige vergunningen voor het transport. Het ging om een contract met het ministerie van Defensie van Bangladesh, volledig in lijn met de internationale regels, klinkt het.

Het toestel was van Nis vertrokken richting Bangladesh, met tussenstops in Jordanië en Saoedi-Arabië.

Speciale ploegen

De brandweer en de hulpdiensten waren aanvankelijk massaal ter plaatse gekomen, maar trokken zich nadien terug in afwachting van speciale ploegen, nadat twee hulpverleners met ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis moesten worden overgebracht. Ook alle aanwezige journalisten en toeschouwers kregen het bevel om de omgeving onmiddellijk te verlaten. Aan omwonenden is gevraagd om deuren en ramen gesloten te houden en de airconditioning uit te zetten.

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Griekenland

Video

Keuze van de redactie