Na bijna zes decennia richt familie eigen wijnhuis op, de opvolging is ook al gegarandeerd

 ©  fvv

Merelbeke -

De bekende wijnhandel Bollaert schrijft een nieuw hoofdstuk langs de Hundelgemsesteenweg. Na bijna 60 jaar en vier generaties in het vak, besloten ze hun winkel in Merelbeke letterlijk af te breken en een gloednieuw wijnhuis te bouwen. Er is nu ook een toog waar je wijn kan proeven.

Lotte Ruysschaert

De oorsprong van Wijnhandel Bollaert gaat terug naar 1935, toen Alfred Remue fruitwijnen begon te maken op een boerderij in Merelbeke. Hij begon een kleine handel en verkocht flessen aan vrienden en kennissen. Zijn dochter, Rachel Remue, bouwde de zaak verder uit op een nieuwe locatie met haar man André Bollaert. Zo ontstond Wijnhandel Bollaert, uit de aan- en verkoop van Franse wijnen.

58 jaar later staan hun twee zonen Luc (59) en Freddy Bollaert (56) aan het roer van de wijnhandel. “Meer dan veertig jaar geleden maakten we nog fruitwijnen met onze ouders, die we dan verkochten op de kermis”, vertelt Freddy. Maar wijn maken nu ze al lang niet meer zelf. Ze maken daarentegen wel jenever, gin en advocaat in de distillerie De Stoop, die ze in 2002 overnamen.

 ©  fvv

 ©  fvv

Ruimer aanbod

De winkel in Merelbeke werd te klein, en dus besloten de broers twee jaar geleden om het gebouw volledig af te breken en letterlijk een nieuwe zaak te bouwen. Enkel de kelder bleef, en daar zijn ze rond beginnen bouwen. 22 maand lang verhuisde de drankenhandel naar een locatie ernaast, waardoor ze geen enkele dag moest sluiten.

Vorige week was het dan eindelijk tijd om de nieuwe winkel te openen. “Nu hebben we een ruimere winkel met een ruimer aanbod. We wilden het vooral aangenamer maken voor de klanten en hebben nu drie meter brede parkeerplaatsen”, legt Freddy uit.

 ©  fvv

Wijnhandel Bollaert is in de loop der jaren een drankenhandel geworden, waar je naast wijn nog allerlei soorten dranken kan kopen, zoals aperitiefdranken en frisdrank. Daarnaast verkopen ze nog een totaalpakket aan sigaren. Het familiebedrijf wil zijn familiale sfeer doortrekken naar de klanten.

“We willen een warme sfeer creëren voor de klanten. In onze nieuwe winkel is het ook mogelijk om aan de toog iets te proeven.”

Luc en Freddy kunnen nu de verbouwingen gedaan zijn even op adem komen, want ook hun opvolging is al verzekerd. Met hun zonen Anthony, Alessandro en Dario is de vierde generatie in de zaak gestapt. “Langzaamaan worden ze klaargestoomd om de fakkels over te nemen, terwijl wij nog steeds ter plaatse zijn.”

 ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs