Annemiek van Vleuten schat bocht in afdaling verkeerd in, maar soleert naar nieuwe ritwinst: “Sorry, mam!”

Annemiek van Vleuten verdedigt haar roze trui met glans in de Giro Donne. In de rit van vrijdag soleerde de 39-jarige Nederlandse naar haar tweede ritwinst, waardoor ze nu nog steviger in het roze zit.

Jonas WithouckBron: Belga

In een etappe van 104 kilometer tussen Rovereto en Aldeno kreeg het peloton van de Giro Donne twee lange beklimmingen voor de wielen. Op de laatste daarvan, de klim naar het Lago di Cei, ontketende Van Vleuten na een boeiende wedstrijd haar duivels. Ze reed uitdagers Mavi Garcia en Marta Cavalli uit het wiel en ging op en over de ontsnapte Kristen Faulkner.

In de afdaling ging het toch nog bijna mis voor Van Vleuten: ze miste een bocht, knalde tegen een paaltje aan en sloeg over het stuur, maar herpakte zich meteen en had aan de streep toch nog een minuut voorsprong. De Italiaanse Cavalli werd tweede en bezet in het klassement nu dezelfde plek, ten koste van de Spaanse Garcia die pas als zesde over de streep kwam. Elisa Longo Borghini werd derde in de daguitslag, Faulkner vierde.

De beelden:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het is een beetje de teleurstelling van de dag dat ik zo’n stomme, onnodige fout maakte”, zei Van Vleuten meteen na de finish. “Sorry, mam! Maar alles gaat goed met mij, ik ben oké. Het was gewoon wat onnodig, dus daar voel ik me een beetje stom over.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In het algemene klassement heeft Van Vleuten nu ruim twee minuten voorsprong op Cavalli. Er wachten nog twee etappes in deze Giro Donne: zaterdag een bergrit van 112 kilometer, zondag de vlakke slotrit naar Padua.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Annemiek van Vleuten

Video

Keuze van de redactie