Mathias (29) in Sint-Baafskathedraal tot priester gewijd: “Reisje naar Rome zette alles in gang”

 ©  Bisdom Gent

Destelbergen/Merelbeke/Gent -

De Gentse bisschop Lode Van Hecke wijdde zondagmiddag in de Sint-Baafskathedraal Mathias Dick (29) uit Heusden tot priester. “Ik voelde steeds meer dat dit mijn weg en mijn geluk was.”

Geert Herman

Mathias Dick is afkomstig uit Heusden maar verhuisde 11 jaar geleden naar buurgemeente Merelbeke. Het moment ook waarop zijn vader overleed en waarop hij zijn studie geschiedenis aan de UGent startte. In 2016 behaalde hij zijn masterdiploma en werd hij door zijn mama getrakteerd op een reisje naar Rome.

“Het zette van alles in gang bij mij. We hadden een goede plaats tijdens de audiëntie bij de paus en dat maakte een bijzondere indruk op mij. Eenmaal thuis besliste ik de sprong te wagen. Ik had op mijn achttiende ook al eens de link over de opleiding aan het Johannes XXIII-seminarie aangeklikt, maar schrok een beetje van de vele vakken. Ik engageerde mij in die tussentijd wel al in de parochie. De nieuwe ideeën van het bisdom om daar samen te werken en verder te gaan dan ons ‘eigen kerkje’ trokken me aan ,daarin wilde ik wel priester zijn.” (lees verder onder foto)

 ©  Bisdom Gent

‘Durf denken’, de slogan van de UGent, heeft Dick naar eigen zeggen ook geïnspireerd, zowel tijdens zijn seminarieopleiding als bij zijn stage. Na zijn seminarie in Leuven was Dick twee jaar stagiair in de H.Clara-parochie in Eeklo. In oktober 2021 werd hij al tot diaken gewijd, de komende jaren zal hij zijn studies verderzetten in Rome. Dat de Kerk een toekomst heeft, daar twijfelt Mathias niet aan: “Als historicus denk ik dat we niet alleen moeten kijken naar het verleden, maar er ook uit leren. En overbodige ballast die we meegesleept hebben, moeten we durven overboord te gooien.”

Zondag 10 juli om 10.00 uur is er een dankmis van priester Mathias Dick in de H.Kruiskerk in Heusden.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs