Jonathan Wayaffe uit Sint-Katelijne-Waver verlengt Belgische titel op kwarttriatlon

 

 ©  Instagram Jonathan Wayaffe

Sint-Katelijne-Waver -

Wat een triomf zondag voor Jonathan Wayaffe op het BK kwart in Kinrooi. Dankzij een knap staaltje ploegentactiek en bijzonder sterke loopbenen verlengde de triatleet uit Sint-Katelijne-Waver zijn nationale titel. Zijn ploegmaats van het Muizense team SP&O, Yoran Driesen en Dieter Boeye, zorgden voor een historische drieslag voor het ambitieuze team.

Bart Spruijt

Om 17u15 klonk het startschot voor de spectaculaire duikstart vanaf een boot. “Het was een speciaal concept, maar wel tof”, zegt Wayaffe, voor wie het zwemmen relatief gezien het zwakste onderdeel is. “Voor mijn doen zwom ik goed. De vier topzwemmers (met onder meer Rijmenamnaar Peter Denteneer, red.) waren weg, maar ik zat in de achtervolgende groep en we haalden ze bij. Het fietsen was een enorm enerverend en nerveus gedoe. Naar elkaar kijken, wegspringen, inhouden, gefocust blijven... Dat is niet vol doorrijden, maar best vermoeiend. Maar ik bleef uit de problemen. De laatste tien kilometer reed mijn teammaat Dieter Boeye weg met Brecht Van Vooren en zo konden we het ploegenspel spelen. Dieter begon met één minuut voorsprong te lopen, waardoor hij uiteindelijk het podium mee kon vervolledigen.”

In een zetel reed de titelhouder naar de tweede wissel. Het was een koud kunstje om het af te maken in het lopen. “Ik kende een prima wissel en begon met kleine voorsprong te lopen. Ik wist vrij zeker dat ik Dieter en Brecht zou terughalen, maar ik moet toegeven dat het loodzwaar was. We liepen op een soort verhoogde dijk. Ik moest tien kilometer in mijn eentje beuken tegen de toch wel felle wind. Keerpunt na keerpunt zag ik dat ik traag maar gestaag meer voorsprong nam en zo wist ik wel snel dat het binnen was.”

Volledig podium met SP&O-atleten

Na 1u49’18” maakte Wayaffe het zegegebaar. Joran Driesen (1u49’47”) en Dieter Boeye (1u50’34”) bezorgden SP&O een historische clean sweap.

“Ik ben heel blij. Als regerend kampioen had ik mezelf veel druk opgelegd. Je wilt toch altijd opnieuw winnen. Dat SP&O het volledige podium inpalmde, maakte het helemaal speciaal natuurlijk. Onze coach Mathias was een tevreden man. Volgens mij is het een unicum dat één ploeg het volledige podium pakt op een BK kwart. We kennen elkaar natuurlijk wel. We zijn samen op stage geweest en we weten van elkaar wat we waard zijn. Als het dan zo mooi in zijn plooi valt, is dat fantastisch. Echt heel knap van die anderen ook. Het was heel leuk en speciaal.”

Kampioen halve afstand

Het feestje stellen ze nog even uit. “Dit weekend doen we met z’n drieën een nieuwe triatlon in Sint-Martens Latem. Wie weet bevolken we daar weer het volledig podium. Dat zou best eens kunnen. Daarna mogen we wel gaan vieren”, knipoogt de 26-jarige triatleet.

Hij heeft intussen een mooi palmares met een titel op de sprint (1/8), twee op de kwart bij de elites en één bij de beloften en juniores. Zijn volgende doel: de kampioenentrui veroveren op de halve afstand.

“Ik mik nog op het BK halve afstand half september in Wallonië. Tijdens mijn debuut op de halve in Gran Canaria reed ik twee keer lek en moest ik de strijd staken. Jammer, want ik had wel graag vooraf al één halve triatlon gedaan. Maar goed, ik ga me gewoon zo goed mogelijk voorbereiden en dan zie ik wel. Het zal wat tijd vergen om me aan te passen, maar een titel op de halve afstand zou natuurlijk super zijn.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs