Rustdag? Tourkaravaan maakt giga-verplaatsing van Denemarken naar Frankrijk

 

Zondagavond voltrok zich een van de grootste logistieke operaties uit de Tourgeschiedenis. Vanuit het Deense Sonderborg maakt het hele Tourcircus de trip naar Duinkerke. Een reis door vijf landen, over meer dan 900 kilometer. Inclusief luchtbrug.

De Tourstart in Dublin, met een terugkeer over zee, in 1998 was ook een flinke operatie. En in 1987, na de Grand Départ in West-Berlijn, trok de karavaan bij zijn terugkeer richting Frankrijk een stukje door het toenmalige Oostblok. Maar met de start in Denemarken heeft de Tourorganisatie opnieuw een grens verlegd. Of beter: vier grenzen. Zondag en maandag verhuist het hele circus van Denemarken via Duitsland, Nederland en België naar het Franse Duinkerke. Ruim 900 kilometer, een van de verste afstanden die de karavaan ooit moest overbruggen. Voor de renners gebeurde dat per vliegtuig. Vanaf 19 uur vertrokken een drietal vluchten vanaf de kleine luchthaven van Sonderborg. Ongeveer een uur en veertig minuten later landden ze op de luchthaven van Rijsel. Per ploeg mochten drie stafleden de trip mee met het vliegtuig maken. Alle anderen, inclusief rennersbussen en vrachtwagens, doen de verplaatsing over de weg. Voor hen was een slaapplaats in de buurt van het Duitse Bremen geregeld.

Het verre transport blijft niet zonder gevolgen. Zo zullen de renners van Lotto-Soudal pas maandagmiddag kunnen trainen. Eerder zijn hun fietsen niet vanuit Frankrijk in Denemarken. “Toch is dit best makkelijk”, nuanceert Oliver Naesen de complexiteit van de trip. “Na de wedstrijd pak je een douchke, vervolgens word je met de bus opgepikt en tot aan het vliegtuig gebracht, filmke kijken op de vlucht, vervolgens weer met de bus naar het hotel, en nadien nog een dinerke. Eigenlijk wel chill. Het enige wat je bij je moet hebben is je paspoort en je helm en je schoenen zodat je de volgende dag kan trainen. Ik dacht dat we maandag maar zouden vliegen. Maar we zijn dus zondagavond al ter plekke. Wat mij betreft hadden we maandag alweer kunnen koersen. Dit is een gratis rustdag.”

Ook voor enkele tientallen journalisten was een vlucht vanuit Denemarken naar Frankrijk geregeld. Vertrek: vijf minuten over middernacht. Aankomst in Rijsel om 01.55 uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Tour de France

Video

Keuze van de redactie