Man komt om het leven nadat hij met wagen tussen slagbomen slalomt en wordt gegrepen door trein: “Hij kende deze baan als zijn broekzak. Het is zo onwezenlijk”

Man komt om onder trein in Varsenare © Het Nieuwsblad - Koen Theuns

Varsenare -

Een man van 69 is zondagavond om het leven gekomen bij een ongeval op een overweg. Op camerabeelden is te zien hoe de autobestuurder voorbij de slagboom slalomde. “Hij woonde vlakbij en kende deze baan als zijn broekzak”, reageert een vriend vol ongeloof. Door het ongeval was het treinverkeer tussen Brugge en Oostende onderbroken. De NMBS legde vervangbussen in.

Koen Theuns

Drama vlak bij het station van Varsenare zondagavond. Op de overweg ter hoogte van de Westernieuwweg werd omstreeks 18 uur een rode Nissan Almera aangereden door een trein die op weg was naar Oostende. De wagen werd op volle snelheid gegrepen en tot schroot herleid, de bestuurder was op slag dood.

“Uit camerabeelden blijkt dat de autobestuurder het stoplicht heeft genegeerd en rond de slagboom heeft geslalomd”, zegt Frank Casteleyn (CD&V), burgemeester van Jabbeke. “Het ziet ernaar uit dat dit een tragisch ongeluk was, al kan ook een wanhoopsdaad niet worden uitgesloten. Maar zoals op zo veel overwegen negeert men ook hier wel eens de slagbomen. Wellicht was dit de keer te veel.”

“Samen die auto nog gekocht”

De plaats van het ongeval werd urenlang afgezet voor onderzoek. Daar stond ook J.V. uit Zerkegem, die slachtoffer F.R. goed kende. “Hij was een goede vriend. Hij woonde wat verderop en kende deze baan als zijn broekzak”, zegt hij. Hij zag de foto’s van het ongeval op Facebook. “Ik herkende die wagen onmiddellijk, ik ben hem twee jaar geleden samen met mijn vriend gaan kopen. Twee dagen geleden zag ik hem nog aan ’t Klein Strand. Het is zo onwezenlijk dat hij er nu niet meer is.”

Na het ongeval werd de overweg afgesloten voor alle verkeer en lag het treinverkeer tussen Brugge en Oostende urenlang stil. “De tweehonderd treinreizigers zijn geëvacueerd en met vervangbussen weggebracht”, zegt Bart Crols van NMBS. De hinder op het spoor zou nog de hele avond duren. Reizigers richting het binnenland werden aangeraden om de kusttram te nemen naar Blankenberge en van daaruit verder te reizen.

Sinds maandagmorgen 00.30 uur is de spoorverbinding hersteld. De situatie in Varsenare is opnieuw normaal, deelde Infrabel mee. De laatste trein vanuit Brugge richting Oostende (om 01.26 uur) zou tot zijn eindbestemming rijden, meldde spoormaatschappij NMBS nog op zijn website.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie