Veel rode diesel op de baan: 1 op de 8 auto’s betrapt met goedkopere brandstof

Zaterdag werden auto’s gecontroleerd aan de E17 in De Pinte, onder meer op rode diesel. 

Zaterdag werden auto’s gecontroleerd aan de E17 in De Pinte, onder meer op rode diesel. ©  David Van Hecke

DE PINTE -

Het (illegale) gebruik van rode diesel scheert hoge toppen: controles van de Douane en Accijnzen leverden dit jaar al meer dan 1.000 vaststellingen op.

Bert Staes

Douaniers stellen de laatste twee jaar meer dieselfraude vast bij verkeerscontroles in vergelijking met de voorbije jaren. Vorig jaar zijn in ons land 1.807 bestuurders beboet omdat ze goedkopere rode diesel tankten. Dit jaar zijn op vijf maanden al 1.058 bestuurders beboet.

Dat maakte de Douane en Accijnzen dit weekend bekend. ‘Rode’ diesel is voorbehouden voor landbouwers, die er minder accijnzen op moeten betalen. Om de brandstof te kunnen opsporen, wordt ze rood gekleurd.

De hoge dieselprijs is ongetwijfeld een verklaring voor het toegenomen gebruik van rode diesel, maar de douane jaagt ook op fraudeurs.

Zaterdag stond een team van drie controleurs opgesteld aan de E17 in De Pinte. Op de autosnelweg zelf stond een nummerplaatcamera. Die signaleert nummerplaten die al eens beboet zijn voor dieselfraude, of die voor andere inbreuken bekendstaan.

De wagens werden van de snelweg gehaald en grondig gecontroleerd op drugs, documenten, alcohol en rode diesel. “We controleren eerst op zicht en dan met een tester. Daarnaast kunnen we ook stalen nemen en laten analyseren”, zegt Alain Muyshondt, centrumdirecteur voor Oost- en West-Vlaanderen. “Wie één keer rode diesel tankt, heeft tot zes à zeven maanden daarna nog partikels in de brandstoftank.”

De Douane wil laten voelen dat de pakkans reëel is. Bij elke acht auto’s die de douaniers van de snelweg halen, zit er één die met rode diesel rijdt. “In Oost-Vlaanderen deden we dit jaar al 1.500 controles op rode diesel: daarbij zijn 166 overtredingen vastgesteld”, zegt Muyshondt.

Betrapte automobilisten krijgen voor de eerste keer een boete van 500 euro. De tweede keer is dat al 1.250 euro, daarna nog een veelvoud.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie