Russische journaliste die schreef over bombarderen van burgers in Oekraïne naar psychiatrische instelling gebracht

Een Russische journaliste die opgepakt werd omdat ze volgens Rusland ‘fake news’ verspreidde over de oorlog in Oekraïne is overgebracht naar een psychiatrische instelling. Dat meldt The Siberian Times op Twitter.

Maria Ponomarenko, een Russische journaliste van RusNews, werd eind april in Sint-Petersburg opgepakt nadat ze op sociale media een bericht had geplaatst waarin ze schreef dat Russische troepen het theater in de Oekraïense stad Marioepol hadden gebombardeerd waar honderden burgers zich schuilhielden. Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat ze iets met de aanval te maken hebben. Volgens hen werd de aanval gepleegd door Oekraïense nationalisten.

De journaliste verspreidde volgens de Russen daarom “fake news” op basis van “politieke, ideologische, raciale, nationale of religieuze haat.” Op 27 april oordeelde een rechter dat de vrouw twee maanden naar de gevangenis moest terwijl het onderzoek loopt. Als de journaliste schuldig bevonden wordt, kan ze tot tien jaar cel krijgen.

The Siberian Times meldt nu op Twitter dat de vrouw van de gevangenis overgebracht werd naar een psychiatrisch centrum waar ze de komende maand zal doorbrengen.

Ponomarenko werd in het verleden ook al opgepakt voor haar verslaggeving en haar protest tegen de oorlog in Oekraïne.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

ssg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Oorlog in Oekraïne

Video

Keuze van de redactie