Wielrennen beloften Omloop Het Nieuwsblad in Borsbeke

Luca Van Boven legt iedereen het zwijgen op: “Ik ben er ook nog”

Luca Van Boven: “Deze overwinning betekent heel veel voor mij.”

Luca Van Boven: “Deze overwinning betekent heel veel voor mij.”© Gregory Van Gansen

Luca Van Boven (Lotto Soudal U23) volgt Arnaud De Lie op als winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad. Van Boven schudde in het slot vluchtgezel Siebe Deweirdt af. Jelle Harteel, ploegmakker van Van Boven, behoudt de koppositie. Lotto Soudal blijft leider in het ploegenklassement.

Freddy De Geest

Het hertekende parcours van deze U23 Road Series-wedstrijd bewees meteen zijn degelijkheid. Aan animo ontbrak het niet. Een geprikkelde Luca Van Boven, die gepasseerd werd voor de Giro d’Italia Giovani U23, was meteen bij de les toen het peloton een eerste keer echt scheurde. Toen een kwartet in de aanloop naar de Wolvenberg ervanonder muisde, reageerde Luca attent. “We werkten goed samen, maar ik had snel door dat Siebe en ik de langste kopbeurten deden. Lambrecht, Debaele en Van Petegem zo lang mogelijk meepakken, was wel noodzakelijk. Op de Muur versnelde ik, Siebe pikte aan. Zonder Siebe had ik het nooit gered. In de finale voelde ik dat Siebe kapot zat. Om die reden wipte ik op 2 km van de finish weg. Sinds de winst in Italië heb ik meer vertrouwen in mijn spurt, maar risico’s wou ik niet nemen”, glunderde de luid toegejuichte Letterhoutemnaar, die op een zucht van thuis triomfeerde.

Van Boven klopte de Brit Leo Hayter (winnaar van de Baby-Giro, red.) in de Trofeo Città di Meldola, maar toch schat Luca deze klassieke zege hoger in. “Dit is geen revanche. Het vingertje op mijn mond bij het overschrijden van de finish was enkel bedoeld om te zeggen ik ben er ook nog. De passage over de Markt in Sint-Lievens-Houtem bezorgde me kippenvel. Zegezeker was ik pas toen ik de laatste rechte lijn indraaide. De wind blies in het nadeel in het slot en dus bleef ik een terugkeer van renners vrezen. Deze overwinning betekent heel veel voor mij. Op het palmares van deze koers staan geen ‘pannenkoeken’. Voor velen was het de springplank naar een profcontract. Na de winst van de Italiaanse 1.2-wedstrijd kleurt dit mijn visitekaartje wat bij. Er zijn gesprekken, maar niets is concreet. In de klimkoers in Herbeumont, Kemmel Koerse en de Tour d’Alsace krijg ik nog kansen om mijn profwaardigheid aan te tonen.”

Naast Van Boven en Deweirdt versierden ook Dylan Vandenstorme (vierde), Yentl Vandevelde (vijfde), Jelle Declerck (zevende) en Axandre Van Petegem (negende) ereplaatsen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs