“Ben je dom?”: Nick Kyrgios krijgt het wéér aan de stok met umpire op Wimbledon, tegenstander Tsitsipas verwijt Australiër nu van pestgedrag

 

 ©  AP

Nick Kyrgios is opnieuw in de clinch gegaan met een scheidsrechter op Wimbledon. De Australiër - die in zijn openingsmatch eerder deze week al voor heibel zorgde - weigerde een tijdlang verder te spelen nadat zijn opponent in de derde ronde, Stefanos Tsitsipas, een bal in het publiek sloeg. Kyrgios eiste de diskwalificatie van zijn Griekse tegenstander, maar ving bot bij de umpire. Tsitsipas zelf kwam later terug op het verhitte onderonsje: “Vroeger op school was hij waarschijnlijk ook een pestkop.”

Sam Varewyck, Jens Heylen

Het incident deed zich voor bij de start van de derde set (1-1-tussenstand). Tsitsipas sloeg de bal met een backhand in het publiek, waarbij mogelijk een toeschouwer geraakt zou zijn. Kyrgios reageerde als door een wesp gestoken en ging meteen verhaal halen bij de umpire.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Dat is toch een diskwalificatie? Hij sloeg net een bal het f**ing publiek in. Ben je dom? Je kan dus een bal in het publiek slaan en iemand raken zonder gediskwalificeerd te worden? Ben je dom?”, foeterde de Australiër, die ook verwees naar een vergelijkbaar incident op de US Open in 2020 met Novak Djokovic. Die werd toen wél gediskwalificeerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kyrgios was nadien nog niet klaar. “Je bent een schande, je past de regels maar aan wanneer je wil. Haal er alle toezichthouders bij”, eiste de Australiër, waarna hij weigerde verder te spelen. Uiteindelijk ging de wedstrijd wel verder. In de eerste set had Kyrgios ook al zijn beklag gedaan over een van de lijnrechters toen die een verkeerde call maakte in het nadeel van de Australiër.

Zege voor Kyrgios

Na een ruim drie uur durend en hoogstaand gevecht trok Kyrgios aan het langste eind met 6-7 (2/7), 6-4, 6-3 en 7-6 (9/7). De 27-jarige Kyrgios neemt voor de achtste keer deel aan Wimbledon. Zijn beste resultaat haalde het enfant terrible bij zijn debuut in 2014. Toen bereikte hij de kwartfinales na onder meer winst tegen toenmalig nummer 1 Rafael Nadal. Om even goed te doen, moet hij in de vierde ronde voorbij de Amerikaan Brandon Nakashima (ATP 56). Die schakelde de Colombiaan Daniel Elahi Galan (ATP 109) uit met 6-4, 6-4 en 6-1.

Stefanos Tsitsipas was er voor de vijfde keer bij op de All England Club. In 2018 stootte hij door naar de vierde ronde maar zowel bij zijn debuut in 2017 als in 2019 en vorig jaar moest de Griek al na een ronde inpakken.

“Pestkop op school”

Tsitsipas was na de gekke partij op zijn beurt niet te spreken over het gedrag van zijn collega aan de overkant. “Ik vind het geweldig wat hij voor de sport betekent, omdat hij anders is. Dat is niet verkeerd. Maar op een gegeven moment word je er moe van. Het constante gepraat en geklaag. Hij is de tegenstander continu aan het pesten. Vroeger op school was hij waarschijnlijk ook een pestkop. Ik ben zo’n gedrag niet gewend waardoor ik het ook niet zomaar kan negeren. Als het eens één keer voorvalt, tot daar aan toe. Maar als het twee, drie of vier keer gebeurt, gaat het echt op je zenuwen werken”, ging Tsitsipas verder, die daardoor een bal pardoes in het publiek mepte. (lees verder onder de foto.)

 

 ©  ISOPIX

“Ik heb mijn excuses al aangeboden, maar ik weet niet wat er toen door mijn hoofd ging. Gelukkig heb ik niemand geraakt en het zal ook de laatste keer zijn dat zoiets gebeurt. Ik werd gewoon heel moe van het circus aan de overkant”, aldus de nummer vijf op de ATP-ranking.

Het partijtje modder gooien ging tijdens de persconferentie rustig verder, waar Kyrgios reageerde op de uitlatingen van zijn tegenstander: “Ik weet niet hoe ik hem gepest zou moeten hebben. Hij heeft zich misdragen en een bal de tribune in geslagen. Ik heb niks gedaan in zijn richting dat niet respectvol is. De NBA is een goed voorbeeld waar er al eens ’trash talk’ gesproken wordt. Misschien moet hij eerst eens uitzoeken hoe hij me een paar keer kan verslaan voordat hij met zulke zaken komt”, vervolgde Kyrgios.

De organisatoren van Wimbledon leggen beide speler een geldstraf op voor hun gedrag tijdens hun onderlinge duel, zo werd zondagavond bekendgemaakt. Kyrgios moet 4.000 dollar (3.840 euro) ophoesten, Tsitsipas krijgt 10.000 dollar (9.590 euro) boete.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Wimbledon

Video

Keuze van de redactie