Jos De Houwer maakt hele eeuw rond: “De ene dag drink ik glas rode wijn en de andere dag witte wijn”

Jos De Houwer uit Vosselaar drinkt al een glas rode wijn op zijn honderdste verjaardag, op 5 juli. Het dorp onthaalt de eeuweling op zaterdag 9 juli op een feestelijke manier. 

Jos De Houwer uit Vosselaar drinkt al een glas rode wijn op zijn honderdste verjaardag, op 5 juli. Het dorp onthaalt de eeuweling op zaterdag 9 juli op een feestelijke manier. © Lokaal bestuur Vosselaar

Vosselaar -

De gemeente Vosselaar maakt zich op voor de viering van een 100-jarige inwoner. Jos De Houwer maakt op dinsdag 5 juli een eeuw rond. Hij was een van de eerste werknemers van Janssen Pharmaceutica en woont nog altijd zelfstandig. “Ik draag wel een hoorapparaat, maar eigenlijk is dat voor oude mensen”, zegt de kranige man.

Bart Van den Langenbergh

Een 100-jarige is helemaal geen zeldzaamheid meer, maar voor Vosselaar is het toch een unieke gebeurtenis. Jos De Houwer mag op dinsdag 5 juli exact honderd kaarsjes uitblazen. Het hele dorp viert op zaterdag 9 juli feest voor de eeuweling.

Onder begeleiding van de fanfare wordt de jarige zaterdag om 13.45u vanuit café ’t Bergske op het Renier Sniederspad naar het gemeentehuis gebracht. In de Glazenstraat van het gemeentehuis volgt een receptie voor genodigden in samenwerking met het gemeentelijk feestcomité. Op 5 juli gaat hij zijn verjaardag vieren met zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Paul Janssen

Jos De Houwer werd geboren op 5 juli 1922 op het Heieinde in Vosselaar. Kort na zijn geboorte verhuisden zijn ouders naar de Kerkstraat. Daar heeft Jos zijn kinderjaren en jeugd doorgebracht samen met zijn jongere broer en drie zussen. Jos trouwde al op jonge leeftijd, maar zijn eerste vrouw overleed op jonge leeftijd. Ze kregen samen wel een zoon.

“Na de Tweede Wereldoorlog ging hij werken bij dokter Paul Janssen in de Stationsstraat in Turnhout. Hij was een van de eerste werknemers van het latere Janssen Pharmaceutica”, schetst het gemeentebestuur van Vosselaar na een gesprek met Jos zelf. “Hij was verantwoordelijk voor de post en het magazijn. In die tijd leerde hij ook zijn vrouw Maria kennen. Later zijn ze getrouwd en hebben ze samen een gezin gesticht met drie kinderen: Jeanneke, Martine en Patrick.”

Pot thee

In 1960 heeft Jos samen met zijn vrouw een bouwgrond in de Hazepad gekocht en daar woont hij nu nog steeds. Zijn werkgever Janssen Pharmaceutica verhuisde toen ook naar Beerse waardoor hij pal in de achtertuin van het bedrijf woont. “Jos leefde voor zijn werk. Daar moest alles voor wijken. Hij heeft 39 jaar voor Janssen Pharmaceutica gewerkt”, luidt het bij de gemeente. “En liefst had hij er nog een jaartje bij gedaan. Als Jos vrije tijd had, dan schilderde hij alle ramen in het huis. Dat was zijn hobby, samen met werken in de tuin.

Tijdens zijn pensioen is Jos beginnen te fietsen. Tot zijn 92 jaar heeft hij geregeld gefietst.” Jos woont nu nog zelfstandig, met ondersteuning, in zijn huis in het Hazepad. Zijn vrouw overleed in 2020, maar zijn familie zorgt goed voor hem.

“Ik draag wel een hoorapparaat maar eigenlijk is dat voor oude mensen”, vertelde hij onlangs. “Ik zet elke dag een pot thee met zelf geperste citroen. ’s Middags wordt een warme maaltijd aan huis gebracht waarbij ik elke dag een tomaat met augurk en mayonaise bij eet. En de ene dag drink ik een glas rode wijn en de andere dag een glas witte wijn. Mijn dochters brengen de wijn mee van Italië.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs