Luchthaven van Deurne in najaar vijf weken gesloten: “We gaan de vliegtuigen nog missen”

Dit beeld zal van 19 september tot en met dinsdag 25 oktober even niet meer te zien zijn in Deurne.  

Dit beeld zal van 19 september tot en met dinsdag 25 oktober even niet meer te zien zijn in Deurne.  © Joris Herregods

Deurne -

Meer dan vijfendertig dagen lang blijven alle vliegtuigen dit najaar aan de grond op de luchthaven van Deurne. De volledige start- en landingsbaan wordt dan gerenoveerd. Voor de buurt betekent dat vijf weken complete stilte. Maar of ze daar op zitten te wachten? “Zo’n vliegtuig maakt maar vijftien seconden lawaai, daar maken we echt geen spel van”, klinkt het in de buurt.

Rebecca Van Remoortere

Het is een open deur intrappen om te zeggen dat er voor- en tegenstanders zijn van de luchthaven van Deurne. Buurtbewoners zijn er verdeeld in twee groepen: zij die vinden dat de luchthaven niet voor overlast zorgt en zij die al jaren elke avond een schietgebedje doen voor de sluiting van de luchthaven in de stad. Het nieuws dat de luchthaven van 19 september tot en met dinsdag 25 oktober sluit voor renovatiewerken, komt bij iedereen anders binnen.

De mensen van het burgerplatform Vliegerplein, dat de luchthaven veel liever permanent ziet verdwijnen, laten het er alleszins niet zomaar bij. Zij schoten in actie van zodra ze weet kregen van de geplande werken.

“Wij zijn bezig met de voorbereiding van een juridisch dossier. We menen dat de luchthaven geen vergunning heeft voor de geplande werken. Zij noemen het renovatiewerken, maar volgens ons gaat het veel verder. Wij beraadslagen ons over de nodige stappen en laten dit niet zomaar passeren. We menen dat ze illegale werken plannen”, zegt Piet De Roeck van het burgerplatform.

Volgens Vliegerplein zijn de werken op de luchthaven vooral één grote geldverspilling. Lang niet iedereen denkt daar zo over. Jetje Segers woont al 76 jaar naast de luchthaven. Vroeger zag ze de kleine vliegtuigjes overvliegen, nu zijn dat ook grotere exemplaren van TUI geworden. “Dat lawaai duurt vijftien seconden. Daar gaan we geen spel van maken. De bussen die hier door de straat rijden zijn een pak luider en lastiger. Ik ben blij dat ze investeren in de luchthaven, van mij mogen ze het helemaal doortrekken tot in Borsbeek om nog meer capaciteit te krijgen”, zegt ze.

Jetje Segers

Jetje Segers © Joris Herregods

Buurvrouw Annemie Mariën (68) doet er nog een schepje bovenop. “Ik zou de vliegtuigen missen. Net zoals tijdens corona. Dan was het hier te rustig zonder die vluchten. Ik kijk graag naar de vliegtuigen en mijn katten ook trouwens. Het enige wat fijn gaat zijn tijdens de sluiting is dat we meer parkeerplaats krijgen. Zowel de piloten als de passagiers parkeren zich soms heel lang voor onze deur. We wonen nog in Deurne, maar hier net voor onze deur geldt een parkeerregeling van Mortsel en is het gratis parkeren. Dat is ellendig”, zegt Annemie.

Annemie Mariën.

Annemie Mariën. © Joris Herregods

Een andere buurman die liever anoniem blijft omschrijft het zo. “Oké we hebben hier de geur van kerosine bij het ontbijt, maar dat weet je als je hier komt wonen. De bakfietshippies moeten stoppen met zich te moeien en geen huis kopen hier om dan later te klagen over de overlast.”

In mei ging op de luchthaven nog het vernieuwde luchthavenrestaurant Belair Antwerp open. De uitbaters zien in het najaar een belangrijk deel van hun inkomsten wegvallen als er geen passagiers meer zijn. “We denken na over hoe we dat al die weken gaan opvangen. We zullen het meer moeten hebben van buurtbewoners. Daarom gaan we starten met het organiseren van evenementen en optredens om meer volk te trekken. We sluiten ook een week, dan hebben we zelf ook ineens eens vakantie”, zegt uitbaatster Rein Van Hove.

Rein Van Hove. 

Rein Van Hove. © Joris Herregods 

50 Cent

De sluiting komt slecht uit voor Rein, maar ze wil er het beste van maken. “En daarna zijn de vliegtuigen gelukkig gewoon terug. Dat zal goed zijn, want je hebt hier echt een uniek zicht over het tarmac. Een paar weken geleden zagen we de privéjet van 50 cent hier nog landen en zagen we de ster hier over het tarmac lopen. Hier is altijd wel iets te zien als de luchthaven open is”, zegt ze.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs