Stad legt basis voor plan rond duurzaam goederenvervoer

 

 ©  rr

Antwerpen -

De stad Antwerpen heeft vijf principes goedgekeurd die de basis moeten vormen voor een langetermijnvisie op duurzaam goederenvervoer in de stad. Het plan moet in het voorjaar van 2024 klaar zijn.

Het gaat om een zogenaamd SULP, sustainable urban logistics plan, ofwel een strategisch plan voor stedelijke logistiek. Het is een leidraad voor het logistieke beleid van de stad waar alle toekomstige projecten op worden afgetoetst.

Concreet wordt er bijvoorbeeld nagedacht over hoe het aantal vrachtwagens in de stad beperkt kan worden. Bijvoorbeeld door lading buiten het stadscentrum over te laden in kleinere bestelwagens. Of hoe door middel van samenwerkingen tussen bedrijven gecombineerd goederenvervoer kan worden op gezet. “Er gebeurt al veel op dat vlak in het kader van Slim naar Antwerpen”, zegt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA). “We stimuleren uitwisseling en samenwerking en geven graag een duwtje in de rug bij projecten waar we in geloven. Zo zijn er nu al zes projecten die we ondersteunen.”

Een van die projecten is ‘Velopack Antwerpen’ van fietskoerierdienst Cargo Velo. Winkels kunnen intekenen om hun pakketten te bezorgen in een beperkt aantal vaste tijdslots, in plaats zo snel mogelijke leveringen. Bestellingen worden doorheen de week opgespaard en gebundeld bezorgd.

Nieuw is nu dat de stad intekent in een internationaal project om nog extra stappen te kunnen zetten. De principes die zijn vastgelegd, vormen daarin een leidraad. Het gaat onder meer over het hanteren van de vijf V’s: vermijden van vervoersstromen, verschuiven naar meer duurzame mobiliteitsmodi, verschonen van de resterende vloot, verbinden van stromen en stakeholders en verkeersveiligheid.

 jas

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs