Mathieu van der Poel kijkt uit naar de tijdrit, maar blijft ook bescheiden: “10 à 15 seconden verliezen zou goede prestatie zijn”

 

 ©  BELGA

Dark horse nummer één voor de tijdrit: Mathieu van der Poel (27) heeft er zin in. Hij wil net als vorig jaar een gooi doen naar geel, maar becijfert zelf dat dat niet zo eenvoudig wordt. “Om echt te winnen, moet je een heel jaar met marginal gains kunnen bezig zijn.”

13,2 kilometer stoempen en all-out gaan: Mathieu van der Poel schept sinds de Tour van vorig jaar plezier in én maakt werk van tijdritten. Eerst speciale wielen, een roze tijdritfiets in de Giro en nu dus een op maat gemaakt pak. Alleen de windtunneltest ontbreekt nog. “Ik denk dat ik zeker de power output heb voor een tijdrit”, zegt Van der Poel. “Alleen moet je om echt bij de besten te horen een heel jaar lang met marginal gains kunnen bezig zijn. De ultieme aero-positie hebben we in mijn geval nog niet kunnen bepalen. We hebben wel al een paar stappen gezet en dat zie je ook in de resultaten. Dat pak is weer iets nieuws en ook aan het stuur hebben we nog kleine dingetjes gewijzigd, maar ik geloof niet dat ik in staat ben om de echte specialisten te kloppen. Pijn doet zo’n tijdrit sowieso, dan kan je net zo goed voluit gaan en zien waar dat je brengt. Ik hou wel van tijdrijden, met al die technische details begint het een beetje op Formule 1 te lijken. Het is best een cool aspect van de sport.”

Van der Poel zomaar afschrijven omdat hij zichzelf niet in staat acht om Ganna en co. te kloppen, zou een tikkeltje naïef zijn. De Nederlander heeft al vaker iedereen – inclusief zichzelf – verbaasd. “Een plek in de top tien zou al mooi zijn. Mocht ik het verlies tot 10 à 15 seconden kunnen beperken, dan zou dat al een goede prestatie zijn die nog perspectieven biedt om het geel te pakken. Dat zal alleen een stuk moeilijker zijn dan vorig jaar, maar als ik de schade kan beperken, liggen er mogelijkheden tot en met de Roubaix-rit (op dag 5 van de Tour red.).”

Lead-out voor Philipsen

Vanaf morgen zijn er ook mogelijkheden voor Jasper Philipsen in de spurt. Van der Poel voelt zich niet te beroerd om de rode loper voor zijn ploegmaat uit te rollen. “We bekijken dat dag per dag. Als ik me goed voel, wil ik helpen bij de lead-out voor Jasper. Zelf ga ik niet meedoen in vlakke sprints. We gaan het dan wel bekijken in welke omstandigheden we het best onze kansen kunnen verdedigen.”

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Mathieu van der Poel

Video

Keuze van de redactie