Grond onder Antwerps restaurant Het Pomphuis wordt bevroren om Oosterweeltunnel te graven

De kade waar Gunther Dieltjens en zijn zoon Thibaut staan, wordt eind 2023 werfzone voor de Oosterweeltunnel. Die wordt ernaast gegraven in het Albertkanaal. 

De kade waar Gunther Dieltjens en zijn zoon Thibaut staan, wordt eind 2023 werfzone voor de Oosterweeltunnel. Die wordt ernaast gegraven in het Albertkanaal. ©  Joris Herregods

Antwerpen -

Een jaar voor zijn tijdelijke verhuizing viert het Antwerpse restaurant Het Pomphuis deze zomer zijn twintigste verjaardag. Volgend jaar na de verhuizing ondergaat het historische gebouw enkele hoogtechnologische bouwkundige ingrepen, terwijl ernaast de Oosterweeltunnel wordt gegraven.

Johan Van Baelen

Vanaf zijn ontstaan in 1920 lag Het Pomphuis op een strategische plaats in de haven. Daar pompten de goed bewaarde installaties droogdok n° 7 naast Het Pomphuis in twee uur leeg. Zo konden oceaanstomers zeer snel in onderhoud gaan. De Belgenland van de Red Star Line was een vaste klant na zijn reizen naar New York. Eind vorige eeuw gingen stemmen op om Het Pomphuis af te breken, het droogdok ernaast was al gesneuveld voor de verbreding van het Albertkanaal.

Het droogdok langszij Het Pomphuis zoals het ooit was. Op die plek werd het Albertdok-Albertkanaal dus een heel stuk breder. 

Het droogdok langszij Het Pomphuis zoals het ooit was. Op die plek werd het Albertdok-Albertkanaal dus een heel stuk breder. ©  GvA

Gelukkig besloot het havenbedrijf het gebouw te bewaren en te klasseren. Na een grondige renovatie werd Het Pomphuis in mei 2002 een restaurant. Twee jaar later namen Sabine en Gunther Dieltjens Het Pomphuis over. “De Ark, de omgebouwde duwbak die naast de parking in het Albertdok ligt, is een overblijfsel van Antwerpen ’93, toen de stad Europese hoofdstad was”, herinnert Gunther zich. “bOb van Reeth had er een theaterschip van gemaakt. Na omzwervingen werd De Ark van de sloop gered en belandde hij naast Het Pomphuis als evenementenlocatie. Vijftien jaar geleden hebben wij hem gekocht en aangepast aan de noden van deze tijd.”

Raad van State

Ook Het Pomphuis onderging bijkomende renovaties, zoals een nieuwe verlichting en in 2007 een moderne inductiekeuken. “In die periode hebben we ook chef-kok Christophe De Koninckx aangetrokken, die de keuken een hedendaagse toets gaf.”

Maar die nieuwe keuken was geen ticket voor een onbekommerd bestaan. Volgens de plannen van de Oosterweelverbinding zou de Lange Wapperbrug, die van het Noordkasteel naar het Sportpaleis voerde, rakelings langs Het Pomphuis lopen. Gedaan dus met gezellig tafelen op het terras. “Als enige particulier stapte ik naar de Raad van State, in de hoop mijn zaak te redden. De burgerbeweging deed hetzelfde maar keerde zich tegen het hele project”, legt Gunther Dieltjens uit. “Ik kreeg gelijk van de auditeur omdat de alternatieven niet waren onderzocht. De Raad van State volgde niet. Maar het referendum stemde de Lange Wapper alsnog weg.”

Grond onder Pomphuis bevriezen

Dat was 2009, maar op oudjaar 2021 zat er alweer een gedwongen verhuizing aan te komen. “Eind 2023 moeten we inderdaad uit Het Pomphuis, vermoedelijk tot 2028”, beaamt Gunther Dieltjens. “De kade naast Het Pomphuis en De Ark en verderop tot aan het Straatsburgdok wordt deel van de werf van de Oosterweelverbinding. Ze gaan een groot deel van het Albertkanaal afdammen en droogleggen. In die droge sleuf bouwen ze dan de nieuwe Oosterweeltunnel. De werfzone komt tot tegen Het Pomphuis en tegen ons terras.”

Natuurlijk moeten de aannemers zorg dragen voor Het Pomphuis. “Dat mag tijdens de werken niet in de bouwput zakken of zo. Daarom gaan ze de grond onder Het Pomphuis bevriezen, zodat de structuur intact blijft, terwijl ze ernaast de bouwput voor de tunnel graven.”

Een plaats waar Het Pomphuis, zijn bewoners en zijn klanten die vijf jaar moeten overbruggen, is nog niet gevonden. Tenminste, ze is nog niet bekend. “Dat hoor je pas als het laatste detail is geregeld”, zegt Gunther. “Wat wel vaststaat, is dat we nadien terugkomen naar Het Pomphuis.”

Bestemming ver-van-de-stad

Dat is opvallend, omdat ooit vragen werden gesteld bij zo’n bestemming ver-van-de-stad. “Klopt, maar van in het begin was Het Pomphuis een schot in de roos. Dat heeft te maken met het iconische gebouw zelf, de eigen parking, het terras en natuurlijk een degelijke keuken. We liggen ook op een passagebaan, niet aan het eind van een bospaadje of zo.”

“De komst van het nieuwe Havenhuis was alleszins een pluspunt – we telden sowieso al veel zakenlui uit de haven tot ons clientèle.” Het personeel is al even trouw als de vaste klanten. “Voor hen zal de locatie wellicht meespelen, maar het is ook een hecht team”, weet zoon Thibaut Dieltjens. “Ze klitten aaneen en zien elkaar ook buiten het werk. Er is geen groot verloop, sommigen werken al twintig jaar voor ons.”

Thibaut en Gunther Dieltjens op de trap naar de oude pompinstallaties voor het droogdok. 

Thibaut en Gunther Dieltjens op de trap naar de oude pompinstallaties voor het droogdok. ©  Joris Herregods

“Dat zien we ook in Grand Café Horta, dat we sinds 2000 hebben en in restaurant The Bistro, dat we startten in 1988”, voegt Gunther toe.

De familie Dieltjens besloot de verjaardag van Het Pomphuis niet op één dag vast te pinnen. Nog tot einde juli kan je in Het Pomphuis kiezen voor het feestmenu, met vier gangen in plaats van de gebruikelijke drie. Als bedanking krijg je na afloop een champagneglaasje mee met het logo 20 jaar Het Pomphuis en De Ark.

www.hetpomphuis.be Siberiastraat, 2030 Antwerpen

Na de verbouwing kwam er een tussenverdieping met feesttafel bij en daaronder een wijnkelder.  

Na de verbouwing kwam er een tussenverdieping met feesttafel bij en daaronder een wijnkelder.  ©  Joris Herregods

Tweemaal dezelfde foto. 

Tweemaal dezelfde foto. ©  GvA

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs