Leerlingen basisschool Musica sluiten schooljaar af met Oekraïens volksliedje: “De muziek werkt verbindend”

© Joris Herregods

Antwerpen -

Een halfuurtje voor het allerlaatste belsignaal van dit schooljaar verzamelden ruim 300 leerlingen van stedelijke basisschool Musica op de speelplaats om het einde van het schooljaar in te zetten. Naast een aantal traditionele gebruiken, zongen de kinderen onder begeleiding van zeven Oekraïense leerlingen een oud Oekraïnes volkslied. Met de actie wilde de school een boodschap van vrede, liefde en samenhorigheid de wereld insturen.

“Een paar weken geleden wezen een aantal mama’s van onze zeven Oekraïense leerlingen ons op de toenemende populariteit van een bekend volkslied op sociale media. Ze vroegen of wij er op school niets mee wilden doen, en dat leek ons een schitterend plan”, vertelt directrice Saskia Van Hoeylandt.

De leerlingen reageerden eveneens enthousiast. “Ze gingen meteen mee in het verhaal. We zijn twee weken geleden gestart met de voorbereidingen en al snel kon iedereen meezingen in het Oekraïens. Schitterend om zoiets mee te maken.”

De zeven Oekraïense leerlingen begeleiden hun medeleerlingen.

De zeven Oekraïense leerlingen begeleiden hun medeleerlingen. © Joris Herreogods

De zeven Oekraïense leerlingen die sinds de Paasvakantie op Musica schoollopen, waren opgetogen over het idee om het schooljaar af te sluiten met een voor hen bekend lied. “Ze hoorden opnieuw hun eigen taal en dat deed duidelijk deugd. Muziek werkt sowieso heel verbindend, maar dit zorgde voor een extra connectie”, aldus Van Hoeylandt.

“Het zijn bijzonder flinke kinderen. Ze passen zich razendsnel aan en werken zelfstandig. De taal is moeilijk, maar met de vertaalhulp van Russische medeleerlingen komen ze al een heel eind. Op 1 september zullen ze hier allemaal terug staan, zelfs als de oorlog miraculeus tot zijn einde komt.”

Na het emotionele volksliedje volgde het schoollied, dat eveneens luidkeels meegebruld werd. Vervolgens telden de leerlingen samen de laatste honderd seconden van het schooljaar af, waarna ze met een grote glimlach door de schoolpoort de vakantie tegemoet liepen. (lava)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs