Verschillende chocoladefabrieken stilgelegd na salmonellabesmetting bij Barry Callebaut: is het nog veilig om chocolade te eten?

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze – de grootste chocoladefabriek ter wereld – stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

jvhBron: Belga, VRT NWS

Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, werden geblokkeerd. De fabriek, waar zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt, ligt stil. Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. “De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten”, klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument.

Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. “De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd. In Wieze werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek.

De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Barry Callebaut zal de tijd nemen om de hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. “Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.

Ook andere fabrieken stilgelegd

Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd, en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren. Barry Callebaut levert ook chocolade aan andere fabrieken, zoals die van pralinemaker Neuhaus in Vlezenbeek en Belgian Chocolate Group in Olen en Herentals. Ook daar is de productie nu (deels) uit voorzorg stilgelegd, meldt VRT NWS.

Volgens CEO Ignace Van Doorselaere van Neuhaus is er nog geen besmetting vastgesteld, maar ze nemen het zekere voor het onzekere. “Wij hebben nog geen officiële bevestiging dat er impact is, maar uit voorzorg hebben wij alles stilgelegd en kijken we alles na. Maar de essentie is dat het product veilig op de markt is.”

Bij Belgian Chocolate Group zijn alle producten die met de mogelijk besmette chocolade gemaakt zijn, ingehouden. De vloeibare chocolade die nog moest worden verwerkt, wordt niet gebruikt. “De productielijnen worden nu grondig schoongemaakt. Dat gaat 2 tot 4 weken duren. Daardoor ligt 60 procent van onze productie stil”, zegt woordvoerder Isabelle Salen.

Ook Mondelez verzekert dat producten geen enkel gezondheidsrisico vormen

Ook voedingsreus Mondelez, die chocolade geleverd krijgt van de fabriek van Barry Callebaut, heeft er op gehamerd dat zijn producten die al in de winkelrekken liggen, geen risico vormen voor consumenten. Mondelez laat donderdagavond weten dat het een complete inventariscontrole heeft uitgevoerd in alle productiesites waar de bewuste chocolade van Barry Callebaut geleverd wordt.

“Uit voorzorg hebben we de productielijnen in de betrokken fabrieken tijdelijk stilgelegd, evenals de leveringen aan klanten. We hebben ondertussen de productie weer opgestart, behalve in één koekjesfabriek waar we uit voorzorg hebben besloten om extra schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren, voordat de productie opnieuw wordt opgestart”, zegt de multinational, bekend van merken zoals Côte d’Or, Milka, Oreo, LU en TUC, in een persbericht. “Na deze inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie